Hogyan használja helyesen a hiteleket?

  2019. május 16.

A hitelekre nem feltétlenül kell rosszként gondolni. A hitel lehet egy eszköz, amely segíthet céljai elérésében. A hitelek sokszor kisegíthetik az embert a bajból, illetve az életben való előbbrejutást is segíthetik. Ezekhez viszont fontos, hogy ésszerűen használja fel a hitelt. Nem érdemes átgondolatlanul hitelt felvenni, mert azzal könnyen adósságba sodorhatja magát. De hogyan használja helyesen a hiteleket? Mutatunk néhány tippet! Fontos a tervezés, és a tudatosság, ha hitelfelvételről van szó.

Hogyan használja helyesen a hiteleket?
 

  • Ingatlanvásárlás: Sokan szeretnének saját lakást, de az emberek nagy részének ez csak lakáshitel segítségével sikerülhet. A jelenlegi albérletárakat és hitelköltségeket összehasonlítva elmondhatjuk, hogy a hitel havi törlesztője lassan olcsóbb, mint az albérleti díj. Ha nem első ingatlanját vásárolja, és kiadja befektetési céllal, még könnyebben tudja visszafizetni a kölcsönt. A jelenlegi lakáspiacot nézve pedig nagy a valószínűsége, hogy az ingatlan értéke növekszik, így később a vételárnál többet kérhet érte, ha eladná.
  • Hitelkiváltás: Kevesen élnek a hitelkiváltás lehetőségével, pedig az egyik legokosabb lépés, amit egy hitellel tehet. Ha kiváltja drágább hitelét egy olcsóbbra, könnyíthet havi terhein. Ezt megteheti akár egy szabad felhasználású személyi kölcsönnel, vagy egy hitelkiváltó hitellel. A jelenlegi alacsony kamatszinten felvett kölcsönök THM-je akár 5-10%-kal is alacsonyabb lehet a régebben felvett hitelekénél. Ezzel a lépéssel, akár több tízezer forintot is spórolhat havonta a törlesztőn. Ha a biztonságos hiteltörlesztésre törekszik, cserélje le változó kamatozású hitelét fix kamatozású hitelre. Mivel a biztonságnak ára van, a törlesztő kezdetben magasabb lehet, viszont így védve lesz a kamatemelésektől a futamidő végéig.
  • Hitelkártyatartozás rendezése: Tulajdonképpen ez is a hitelkiváltáshoz tartozik. Érdemes felszámolnia egy kedvező kamatozású szabadon felhasználható hitelből a meglévő, kis összegű hitelkártya-tartozásokat, áruhiteleket. Akkor se ijedjen meg, ha több ilyen tartozása van, mert egy személyi kölcsönből visszafizetheti mindet, így csak egy törlesztőrészletre kell koncentrálnia. Ha teheti, minél hamarabb rendezze a kártyatartozásokat, mert egy személyi kölcsön THM-je sokkal alacsonyabb az áruhitelekénél. Egy áruhitel THM-je 20% is lehet, egy hitelkártyáé 37-38%, míg egy személyi kölcsön Teljes Hiteldíj Mutatója 10% körüli.
  • Lakásfelújítás: Ha bizonyos időközönként felújítja, korszerűsíti otthonát annak az értékmegtartásban, illetve az értéknövelésben is hatalmas szerepe van. A mai anyagárakat, illetve munkadíjakat ismerve egy-egy ilyen művelet milliós nagyságrendű is lehet, így sokan ezt is hitelből finanszírozzák. Egy szabad felhasználású hitelből bármilyen felújítás, nyílászárócsere, bútorcsere, szigetelés, stb. elvégezhető. Ezek a folyamatok életminőségét javítják, és növelik az ingatlan értékét.
  • Okosmegoldások: Hosszú távon rengeteget spórolhat, ha kihasználja a megújuló energiaforrásokat. Egy-egy napelem telepítése ma már nem olyan drága, és már ennyit is könnyít a rezsiköltségeken. Akár az egész otthonát optimalizálhatja néhány okosberendezés segítségével, termosztátokkal, égőkkel. Ezek az apró újítások akár több ezer forinttal is csökkenthetik a havi rezsit. Egy kisebb összegű személyi kölcsönből ez finanszírozható.
  • Vállalkozás beindítása: Nagyon népszerűek manapság az egyszemélyes, szabadúszó vállalkozások. Ha belevágna egy vállalkozásba, de nincs meg hozzá a kellő tőke, akkor egy hitel ezen is segíthet. A vállalkozás nagyságától függ, hogy egy személyi kölcsön, vagy esetleg egy szabad felhasználású jelzáloghitel kell tervei megvalósításához. A lényeg, hogy olyan eszközökre fordítsa a hitelt, amelyek a jövőben pénzt termelnek Önnek.
  • Tanulás: Ha javítani szeretne életminőségén, naprakész tudással kell rendelkeznie a szakterületén, ami a magasabb fizetés elérésében segítheti. Ehhez az egyik út a különböző képzéseken való részvétel, amik sajnos viszont általában drágák. Ha jó befektetésnek érzi a megszerzett tudást, de nem tudja kigazdálkodni az árát, érdemes lehet egy hitellel belevágni, majd az ott megszerzett tudásból mihamarabb visszafizetni a kölcsönt.
  • Kapcsolatépítés: A sikeres szerves része a kapcsolatépítés, a networking. A legjobb események erre a különböző konferenciák, workshopok. Azonban a jegyek egy-egy ilyen eseményre, akár több százezer forintba is kerülhetnek. Ha úgy érzi, hogy az itt megszerezhető tudás elengedhetetlen, az előrébb lépéshez, érdemes lehet akár hitelből finanszírozni a belépőjegyet.

 

Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jóváhagyta-e a pénzintézet hitelét, mint személyesen. A rendszer egyenesen a bank előbírálati vagy bírálati részlegéhez adja le igénylését, így akár pár óra alatt megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre. A legkedvezőbb hitel kiszámításában segíthet Önnek a Hitelmax hitelkalkulátora. Adatainak megadása után a rendszer kilistázza azokat a banki partnereinket, melyeknél lehetősége van a hitelfelvételre. Ez után Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani a legjobb ajánlatot.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...