Hogyan bújhat ki az illetékfizetés alól ingatlanvásárlás esetén?

  2018. március 23.

Egyre többen vágnak bele az ingatlanvásárlásba. Vannak, akik otthonteremtés céljából, vannak, akik befektetési céllal. Bármilyen célból is vág bele a lakásvásárlásba, azt mindenképpen fontos tudnia, hogy manapság az ingatlanárak az egekbe szöktek. Az elmúlt néhány évben 20-40% közeli árnövekedés volt megfigyelhető, főleg Budapesten és vonzáskörzetében. Az elszánt vásárlókat ez sem tartja vissza. Ami viszont motiváló lehet számukra, az az alacsony lakáshitel kamat. Soha nem voltak még ilyen alacsonyak a lakáshitel kamatok, mint napjainkban. Ebből a szempontból szerencsések azok, akik most vesznek fel lakáshitelt álmaik otthonának megvásárlásához.

 

Egy ingatlan megvásárlása nem olcsó mulatság. Nem árt, ha tudja, ha lakást vásárol, és ahhoz hitelre is szüksége van, nem csak a leendő otthona árával kell kalkulálni, hanem egyéb költségekkel is számolni kell. A lakás vételárán felül még jó pár 100 ezer forintot tegyen félre. Ott van például az értékbecslési díj, a közjegyzői díj, a számlanyitási díj, az utalási költség, stb., illetve az egyik legmagasabb összeg, ami ilyenkor keletkezik, az az illeték díja.

 

A szabályozás értelmében az ingatlan vételárának 4%-a az illetékfizetési kötelezettség. Vannak bizonyos esetek, mikor illetékkedvezményhez juthat, akár 50%-hoz is, illetve, akár mentesülhet is a fizetési kötelezettség alól. Néhány szabály változott is 2018-ban, a tavalyihoz képest, erről előző cikkünkben olvashat.

 

Ha legfeljebb 3 évvel korábban adott el ingatlant, akkor az újonnan vásárolt ingatlan és a régi ingatlan vételárának különbözete jelenti az illeték alapját (ún. cserét pótló vétel). Ha több ingatlan került eladásra, akkor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező értékesítés választható ki.

 

Mikor mentesülhet az illeték megfizetése alól?

  • Mentesülhet az illeték megfizetése alól, ha az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolt lakás értéke.
  • Ha a megvásárolt ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, és a vásárló 35 év alatti, valamint első lakását vásárolja, 50% illeték kedvezményt kaphat.
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása esetén nem kell illetéket fizetni.

 

Amit nagyon fontos még az illetékkel kapcsolatban megemlíteni, hogy az ingatlan megvásárlása után 30 napon belül be kell jelenteni a vagyonszerzést, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...