Hány évig kell dolgozni egy ingatlan hitel nélküli megvásárlásához?

  2017. szeptember 13.

Hogyan juthat egy fiatal saját lakáshoz úgy, hogy közben nem adósodik el? Hány évig kell dolgozni egy ingatlan hitel nélküli megvásárlásához? Vajon hitellel, vagy hitel nélkül tűnik jobb és gyorsabb megoldásnak? Természetesen a lakásvásárlás nagyon összetett dolog, és sok mindentől függ, kezdve az alaptőkével, amit a legtöbben szülői segítséggel, kevesebben pedig anélkül teremtenek meg. A legfontosabb kérdés, hogy hitellel, vagy hitel nélkül történjen meg a lakásvásárlás?

 

Hány évig kell dolgozni egy ingatlan hitel nélkül megvásárlásához?  

Hitel nélkül

Ha hitel nélkül szeretne ingatlant vásárolni, akkor kétségkívül több év kemény spórolás után teheti meg. Minden hónapban szükséges egy bizonyos összeget félretenni több éven át, hogy megvásárolhatóvá váljon álmai otthona. Na de mennyi idő is kellene hozzá?

Az Otthontérkép friss elemzéséből kiderült, hogy jelenleg Magyarországon 8 évnyi átlag jövedelem kell ahhoz, hogy egy közepes méretű lakás megvásárolhatóvá váljon, de Budapesten ez a szám kitolódik 12 évre. 

Egy közepes méterű, 70 nm-es lakás átlagára 20 millió forint körül van, amely megvásárlásához a hivatalos átlag jövedelmet (197.000 Ft) 7-8 éven át szükséges félretenni. Természetesen lehetetlen az egész jövedelmet félretenni egy hónapban, így ez a szám még jobban kitólódik. 2014-ben egy 70 nm-es 20 millió forintos lakás megvásárlásához 6-8 évig kellett volna gyűjteni, így egyértelműen látszik az utóbbi évek ingatlanárainak növekedése, amely 40%-kal emelkedett, míg a jövedelmek csak 20%-kal.


hirdetés

Nógrád-és Tolna megyében 4-6 év spórolás elegendő ahhoz, hogy lakáshoz jussanak a fiatalok az ottani ingatlanárak és jövedelmek alapján. Budapesten 12 év, Bács-Kiskun-Megyében 9 év, Veszprém megyében pedig még ennél is több, 13-14 év. 

 

Hitellel

A hitel segítséget nyújt a mielőbbi ingatlan megvásárlásában.  Abban az esetben, ha reálisan és gondosan kerül kiválasztásra a hitel, van elég jövededelem ahhoz, hogy a törlesztés mellett az elengedhetetlen, illetve egyéb kiadásokra is jusson pénz, akkor gyors és jó megoldásnak tűnhet. A forint alapú lakáshitel kamatok még soha nem voltak olyan alacsonyak, mint ebben napjainkban, így akár nagy ráfizetések nélkül is megvásárolható hitellel a kiválasztott ingatlan.

Használja a Hitelmax Hitelkalulátorát!

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...