Fizetőképességet javító adóstárs

  2019. január 10.

A hazai lakosság egyre gyakrabban vesz fel hitelt, aminek oka az alacsony hitelkamat lehet. Egy hitelfelvétel során meg kell felelni a szigorú banki követelményrendszernek. Ha ez nem sikerül, és negatív ügyfélminősítésben részesül, akkor sincs minden veszve, mert egyéb személyek bevonásával létrejöhet a hitelügylet. Ilyen személy lehet például, a fizetőképességet javító adóstárs.

Jogi értelemben az adóssal megegyező az adóstárs, vagy adóstársak szerepe egy hitelügyletben, de a bankoknál eltérő kockázati megítélés alá eshetnek. Ha az adós nem tudja fizetni a szerződésben vállalt kötelezettségét, akkor a bank jogosult az adóstárstól követelni a tartozást. Ha huzamosabb ideig nem fizet az adós, akkor a hitelintézet a havi törlesztőrészletet az adóstárs munkabéréből is letilthatja. Egy hitelügyletbe legfeljebb két fizetőképességet javító adóstárs vonható be. A hitelbírálat során figyelembe veszik az életkori előírásokra vonatkozó szabályokat is.

 

Egy adóstárs bevonása a hitelügyletbe háromféle módon történhet:

  • Kötelező jelleggel, ilyen például a házastárs, élettárs.
  • Fizetőképesség javítása érdekében, ebben az esetben kedvezőbb kondíciókat érhet el az adós, illetve nagyobb összegű hitel felvételére lehet jogosult.
  • Technikai adóstárs, az ingatlanra bejegyzett valamely jog jogosultja például a haszonélvező.

 

Akkor kerülhet sor fizetőképességet javító adóstárs bevonására a hitelügyletbe, ha a kölcsönigénylők nem rendelkeznek megfelelő nagyságú jövedelemmel. A legtöbb hitelintézetnél erre csak lakáscélú kölcsönök felvételénél van lehetőség. A fizetőképességet javító adóstársnak úgy, mint az adósnak meg kell felelnie a pénzintézet által előírt jövedelmi és egyéb feltételeknek.

A fizetőképességet javító adóstárs bevonásával kapcsolatban a banki gyakorlat nem egységes. Van olyan bank, amely előírja hogy fizetőképességet javító adóstárs a főadósnak vagy az ő kötelezően bevonandó adóstársának kizárólag Ptk. szerinti közeli hozzátartozója, nagybátyja, nagynénje lehet. A fizetőképességet javító adótárs házastársát, élettársát kötelezően be kell vonni a hitelügyletbe, viszont tulajdonrészhez egyiküknek sem kell jutnia a célingatlanban. Ebben az esetben a pénzintézet a fizetőképességet javító adóstárs házastársának, élettársának KHR státuszát is vizsgálja, és a hitelkérelem elutasítását vonja maga után, ha az ő adatai negatív státuszban szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

Ezzel szemben van olyan hitelintézet is, amely ebben a kérdésben a fentiekkel ellentétesen rendelkezik. Vagyis a fizetőképességet javító adóstársként bevonható a hitelügyletbe olyan, megfelelő jövedelemmel rendelkező személy is, aki a főadósnak nem közeli hozzátartozója, és akinek házastársát, élettársát nem kell bevonni a hitelbe.

 


hirdetés

Fizetőképességet javító adóstárs csak az a természetes személy lehet, aki:

  • rendelkezik megfelelő jövedelemmel
  • rendelkezik megfelelő munkaviszonnyal
  • életkora a bank által meghatározott életkorhatárba belefér
  • nem szerepel a KHR listán
  • nem rendelkezik akkora összegű hiteltörlesztéssel, ami negatívan befolyásolja hitelezhetőségi limitjét

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...