Adóstársként igényelhet-e hitelt?

  2017. július 21.

Napjainkban egyre többen vesznek fel hitelt, ez valószínűleg az alacsony hitelkamatoknak köszönhető. Sajnos nem mindenki felel meg a szigorú banki követelményrendszernek, így be kell vonnia egy másik személyt is a hitelügyletbe. Sokakban felmerül a kérdés, ha esetleg szereplője már egy hitelügyletnek, akkor adóstársként igényelhet-e hitelt? A hitelfelvétel kapcsán első, amit a bankok megnéznek a jövedelem, illetve az egyéb törlesztés alatt álló hitelek összege, hiszen a kölcsön kikalkulálásához szükséges összegezni a kötelező kiadásokat is. 

 

Adóstársként igényelhet-e hitelt?

Háromféle módon kerülhet egy adóstárs a hitelügyletbe:

  • Kötelező jelleggel, ilyen például a házastárs, élettárs.
  • Fizetőképesség javítása érdekében, ebben az esetben kedvezőbb kondíciókat érhet el az adós, illetve nagyobb összegű hitel felvételére lehet jogosult.
  • Technikai adóstárs, az ingatlanra bejegyzett valamely jog jogosultja például a haszonélvező.

 

Számít-e hitelfelvételkor, hogy adóstárs?

Igen számít. Ha adóstárs egy hitelben, akkor kihatással van a hitelképességre is. Az adós és az adóstárs felelőssége azonos, de a hitelt nyújtó pénzintézet eltérően ítélheti meg a két személy kockázati tényezőit. Adóstárs esetént a bank figyelembe veszi a korábban felvett hitelt. 

Előfordulhat, hogy az adós nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét, akkor a bank jogosult az adóstárstól követelni a hátralékos tartozást. Ha hosszabb időn keresztül nem fizet az adós, akkor a havi törlesztőrészlet az adóstárs munkabéréből is letiltható.

 

Mi a különbség a kezes, és az adóstárs között?

kezes és adóstárs közötti különbségek egyike, hogy a kezesnek önállóan is helyt kell állnia a teljes hitelösszegért, míg az adóstársnak csak az adóssal együtt. A hitelintézet látja, hogy milyen minőségben van a hitelben, és ha adóstárs, akkor a törlesztőrészlet Önre eső részével számolnak, ha viszont kezes, akkor a teljes havi összeggel.


hirdetés

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...