Ki válhat kezessé?

  2017. június 23.

Sajnos előfordulhat, hogy egy hitelintézet nem találja Önt hitelképesnek, bármilyen okból kifolyólag. A kezest legtöbb esetben akkor vonják be egy hitel felvételébe, amikor az adósnak/adósoknak nincs elegendő igazolható jövedelme. Ebben az esetben a kezest kötelezheti a hitelintézet az adósság kifizetésére, tehát a kezes, a főadós nemteljesítése esetére átvállalja az adósi kötelezettségeket. Ki válhat kezessé? Kezes gyakorlatilag bárki lehet, rokon, barát, ismerős, stb.

 

Ki válhat kezessé?  

Kétfajta kezesség létezik:

  • Egyszerű (sortartó) kezesség: Az egyszerű kezesnek csak azt követően kell az adós helyett kifizetnie az adósságát, ha már az adósnak bizonyíthatóan nincs vagyona, így nem hajtható be az összeg. A hitelező beperelheti az adóst és a kezest is nemfizetés esetén. 
  • Készfizető kezesség: A bank csak készfizető kezességvállalást fogad el, ekkor a kezes nem követelheti, hogy a bank a követelést először az adóstól vagy az adóstárstól hajtsa be.

 


hirdetés

A kezességi szerződés

Ha az adós nem rendelkezik a felvenni kívánt hitelösszeghez képest elegendő jövedelemmel, akkor van lehetősége kezest bevonni a hitelfelvételbe, aki által megkaphatóvá válik a hitel. Kezességet csak írásban lehet vállalni, és lényeges, hogy szerződés jöjjön létre az adós és a kezes között. Ez a kezességi szerződés. Ezáltal kerül írásba, hogy a kezes átvállalja a hitelezőtől az adós fizetésképtelenségének kockázatát.

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...