Ezeket a hibákat követik el leggyakrabban a lakásvásárlók!

  2022. március 04.

A lakásvásárlás nem könnyű feladat, számtalan csapda leselkedik a vevőkre. Kellő felkészültséggel ezek elkerülhetőek, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen hibákat követnek el a lakásvásárlók. Ha ezekre odafigyel, biztosan elkerülheti, hogy lakásvásárlás közben kellemetlenségek érjék. Mutatjuk, hogy milyen hibákat követnek el leggyakrabban a lakásvásárlók.

 

Milyen hibákat követnek el a lakásvásárlók?

 • A lakásvásárlók gyakran kapkodnak. Nem hagynak kellő időt a lakáskeresésre. Érdemes beszélni a közös képviselővel, a szomszédokkal, lekérni a tulajdoni lapot, és akár szakemberrel is megnézetheti a lakást. Sokan megvásárolják az első megnézett lakást. Akkor is célszerű több ingatlant is megnézni, ha beleszeret az elsőbe. Attól még előfordulhat, hogy az első lesz a befutó, ám találkozhat olyan előnyökkel, amelyekre előzetesen nem is gondolt.
 • Rövid távra terveznek, pedig az ingatlanvásárlás hosszú távra szóló döntés, így célszerű úgy választani, hogy ne kelljen egy-két év után váltani. Tisztázni kell, hogy melyek azok a szükségletek, amelyekről nem tud lemondani. Amennyiben a megvásárolt lakást rövid időn belül el szeretné adni, 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetni az eladási ár és a vételár különbözete után. Az adóalap a megszerzést követő évben az eladási és vételár különbözetének 100%-a, ami a második évben 90%-ra, a harmadik évben 60%-ra, a negyedik évben 30%-ra, az ötödik évtől pedig 0%-ra csökken.
 • Ha hitelt és valamilyen támogatást is igénybe venne, akkor először is a finanszírozó bankot kell megkeresni, illetve ellenőrizni, hogy valóban jogosult-e a hitelre, támogatásra, és ha igen, pontosan mekkora összegre számíthat. A banktól előzetes hitelbírálatot is kérhet, így kiderül, hogy hitelképes-e, és ha igen, mekkora összeget kaphat jövedelme alapján. A sikeres hiteligényléshez az ingatlannak is meg kell felelnie a fedezettel kapcsolatos elvárásoknak, hiszen a becsült forgalmi érték legfeljebb 80%-át adhatja hitelként a pénzintézet.
 • A vevők túlzottan lelkesednek a lakásért. Mikor megnézi az ingatlant legyen összeszedett. Állítson össze egy kérdéssort, valamint nézzen meg mindent figyelmesen. Fényképezhet is, ha az eladó hozzájárul, mert így utólag könnyebb lesz összehasonlítani az ingatlanokat. Nem érdemes túlzottan lelkesedni, előnyösebb, ha az eladó azt érzi, hogy megfontoltan, több alternatíva közül választ majd. Ez később, az alku során előnyére válhat.
 • Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azonnal elkezdik kritizálni az ingatlant, ezzel próbálják az értékét csökkenteni, illetve elbizonytalanítani az eladót. Ez azonban akár fordítva is elsülhet, mert olyan ellenszenv alakulhat ki a vevővel szemben az eladóban, hogy nem adja el neki a lakást. Persze a valós hiányosságokat meg kell említeni, mert az alkunál ezek jó kiindulási alapot jelenthetnek.
 • A vevők nem ellenőrzik a társasház pénzügyi helyzetét. Egy társasházi lakás megvásárlása előtt mindenképpen beszélni kell a közös képviselővel, tőle tájékozódhat a lakóközösség pénzügyi helyzetéről, és az épület műszaki állapotáról.
 • Nem tisztázzák, hogy mi tartozik bele az eladási árba. Érdemes előre tisztázni, hogy például a beépített gardróbszekrény, a beépített konyhagépek, stb. maradni fognak-e a lakásban. Ha ezeket a tételeket a szerződésben nevesítve felsorolják, nem lehet probléma.
 • Ismeretlen környéken vásárolnak lakást. Mindig kockázatos ismeretlen településre, városrészbe költözni, mert nehéz előre feltérképezni, hogy mire lehet számítani. A Google Maps-en pillanatok alatt tájékozódhat. Érdemes felmérni a helyi közösség sajátosságait is, mert később kellemetlenséget is okozhat.
 • Nem beszélnek a szomszédokkal a vevők. A végső döntés előtt érdemes a szomszédokkal is néhány szót váltani. Jó megismerni kicsit azokat, akikkel esetleg évtizedekig fog együtt élni.
 • Engedély nélküli épületrész van az ingatlanon. Vásárlás előtt ellenőrizni kell, hogy a tulajdoni lap tartalma megegyezik-e a valósággal, mert a különbség később nehézséget okozhat.
 • Túl korán lefoglalózzák a lakást a vásárlók. Sokan még azelőtt lefoglalózzák a kiválasztott ingatlant, mielőtt megkeresnék a finanszírozó hitelintézetet. Ez nagy hiba, mert ha nem sikerül a hiteligénylés, esetleg a szükségesnél kevesebb összeget adna csak a pénzintézet, vagy a remélt támogatásra mégsem jogosult, akkor akár el is bukhatja foglalót.
 • A vevők nem mérik fel a későbbi eladhatóságot. Lakásvásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy később Ön hogyan tudja majd eladni azt.
 • A vásárlók nem körültekintőek hitelfelvételkor. A bankok nagyon különböző áron kínálják a lakáshiteleiket, ezért előfordulhat, hogy ugyanakkora hitelösszegre az egyik helyen több tízezer forinttal többet kell fizetni havonta, mint egy másik pénzintézetnél. Célszerű minél több bank ajánlatát megnézni.
 • A vevők félnek alkudni a vételárból. A lakáshirdetésekben általában irányárak szerepelnek, amelyekből lehet alkudni. Hogy mennyit érdemes alkudni, az függ az adott ingatlan árazásától. Praktikus az ajánlatot kis gondolkodási idő után telefonon vagy írásban megtenni. A kedvező árú lakásoknál érdemes óvatosabbnak lenni, de a 2-5%-os alku ezeknél is beleférhet.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...