Még több kedvezmény az első házasoknak!

  2017. január 13.

Sok fiatal házasodik össze napjainkban. Mondhatjuk, hogy ismét divatossá vált a házasodás. Talán ez annak is köszönhető, hogy a kormány számos kedvezménnyel támogatja a fiatal házasodókat, illetve a családalapítókat. Még több kedvezmény jár az első házasoknak! Sokan nem élnek az első házasok államilag támogatott kedvezményével a tájékozottság hiánya miatt. Cikkünkben összegyűjtöttük a kedvezményeket és a feltételeket.

Még több kedvezmény az első házasoknak! Ki jogosult a kedvezményekre?

A 2014. december 31-e után házasságot kötött, minden olyan házaspár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti, jogosult az első házasok kedvezményére. Ez a kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető, ami hitel felvételre is használható ingatlan vásárlásnál, mint például önerő. Ezzel a lakásvásárlást segíti, könnyíti meg az állam.

2016. január 1-től jogosultsági hónaponként 33.335 Ft, gyakorlatilag pedig a házastársaknak együttesen jogosultsági hónaponként havonta nettó 5.000 Ft-ot jelent pluszban.

Az első házasok kedvezménye maximum a házasságkötést követő hónaptól számított 24 hónapon keresztül vehető figyelembe. Adóalapban kifejezve ez azt jelenti, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 31.250 Ft-tal csökkenthető. Erre a kedvezményre akkor jogosultak a friss házasok, ha még a családi kedvezményeket nem igényelték.
 
 

Még több kedvezmény az első házasoknak! A kedvezmény érvényesíthetőségének időszaka

A házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe, de az említett időtartamon belül utoljára az a hónap, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.

 

Még több kedvezmény az első házasoknak! Ha elöbb jön a gyermek, és utána következik az esküvő?

Ilyen esetben is igényelhető a családi kedvezmény. Nem zárja ki az első házasok kedvezményének érvényesítését, ha a házasság megkötésekor egyikük már jogosult a családi kedvezményre.


hirdetés

 

Még több kedvezmény az első házasoknak! A kedvezmény megosztása

A kedvezményt a házastársak (döntésük szerint) az összeg megosztásával közösen érvényesíthetik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...