Egy változó vagy egy fix kamatozású lakáshitellel jár jobban?

  2021. április 20.

Egy lakáshitel felvétele hosszú távra szól, akár 10-20 évig is fizeti az adós a lakáshitelt, ezért, ami a törlesztőrészletet illeti, előre kell gondolkodnia. Bele kell kalkulálnia, hogy ha esetleg megváltoznak életkörülményei, akkor is biztonsággal tudja-e fizetni a lakáshitele törlesztőjét. Nagy kérdés, hogy egy változó vagy egy fix kamatozású lakáshitellel jár jobban? Ezt valójában mindenkinek az életkörülményeihez mérten kell eldöntenie.

 

Egy változó vagy egy fix kamatozású lakáshitellel jár jobban?

  • Változó kamatozású lakáshitel: Ha egy olyan időszakban veszi fel a lakáshitelt, mikor alacsonyak a hitelkamatok, olcsónak tűnhet az induló törlesztőrészlet, viszont, ha a kamat emelkedik a későbbiekben, a törlesztőrészlet is nőni fog. Itt azt kell mérlegelnie, hogy egy kamatnövekedés bekövetkeztekor is biztonságosan tudja-e fizetni a törlesztőrészletet, nem terheli-e meg esetleg nagyon a havi kiadásokat.
  • Fix kamatozású lakáshitel: A fix kamatozású lakáshiteleknél, a fixált kamatperiódusig nem változik a törlesztőrészlet. A havi kiadás így drágábbnak tűnhet, mint a változó kamatozású lakáshitelnél, de ez csak látszólagos, mert a változó kamatozású lakáshitel kamata emelkedhet. Amennyiben Önnek fontos a havi költségvetés szempontjából, hogy a törlesztőrészlet kiszámítható legyen, a fix kamatozású lakáshitelt érdemes választania.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...