Csökken a törlesztő! Ha ezt a néhány jó tanácsot elfogadja!

  2018. július 23.

Az elmúlt évben felvett személyi kölcsön száma emelkedett. Sokan azért választották a személyi kölcsönt, hogy a korábbi magas kamattal felvett hiteleiket kiválthassák. Egy hitelkiváltás személyi kölcsönnel nagyon kedvező lehet az alacsony kamatok miatt. Hitelfelvételkor körültekintőnek kell lenni, nem mindegy, hogy milyen konstrukciót választ, illetve az sem, hogyan használja fel az új kölcsönt. Ha hiteleit hatékonyan használja csak nyerhet vele. Ha nem a célnak megfelelő dolgokra fordítja, csak még több terhet ró a nyakába. Akkor csökken a törlesztő, ha következetes az új hitel kiválasztásakor. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek abban segítenek, hogyan szabadulhat meg gyorsan a korábban felvett hitelektől.

 

Csökken a törlesztő, ha a Hitelmax tanácsait betartja!

Hitelek számbavétele

Vegyen egy papírt, egy ceruzát, és jegyezze fel minden meglévő hitelét. Legyen az autóhitel, lakáshitel, személyi kölcsön, áruhitel, stb. Bármilyen kis tételről is van szó, a listán szerepelnie kell. Írja fel azt is, hogy mekkora összeggel tartozik a banknak, illetve a havi törlesztőrészlet nagyságát is. Ami még nagyon fontos, ha diákhitele van, azt is a listára kell venni, mert az is ugyanolyan hitel, mint bármelyik másik hitel. Nézze át minden hitelének kamatát és THM-jét is, mert egy hitelnél fontos a kamat és a THM is. Miután minden hitelét pontosan összegyűjtötte, kielemezte, állítson fel egy sorrendet annak függvényében, hogy melyiket fogja először visszafizetni. Értelemszerűen a legmagasabb összeggel érdemes kezdeni, attól megszabadulni először, és így tovább.

 

Egy pénzügyi terv mindig jól jön

Egy jó pénzügyi terv lényege, hogy megvalósítható legyen. Olyan tervet érdemes készíteni, ami reális és tartható. Hiába készít egy jónak tűnő pénzügyi tervet, ha nem tudja tartani, és anyagilag belerokkan. Amit még itt fontos megjegyezni, hogy egy hitel visszafizetése nem megy egyik napról a másikra, hacsak nem jut váratlanul egy nagyobb összeghez, de nem ez a jellemző. Általában évekbe telik megszabadulni egy hiteltől. Ahhoz, hogy minél előbb vissza tudja fizetni hitelét, csökkentenie kell a kiadásait, ami némi lemondással jár. Érdemes egy költségvetést készíteni, amire egy hónapon keresztül minden apró kiadást feljegyez, még azokat is, amelyeket jelentéktelennek gondol, mert sok kicsi sokra megy. Így megtudhatja melyek azok a kiadások, melyeket elhagyhat, és inkább a hitel törlesztésére fordíthatja. Hogy egyik hónapban se maradjon el a törlesztő fizetésével, állítson be rendszeres átutalási megbízást. Ez azért hasznos, mert ha elmarad a fizetéssel a bank késedelmi kamatot számíthat fel, és azzal csak hátráltatja céljait.

 

Bónusz pénz

Ha egy kisebb, vagy nagyobb összeghez jutna, gondoljon hitelére. Egy előtörlesztéssel lefaraghat a hiteltartozásából, vagy esetleg az egészet visszafizetheti. Az előtörlesztésnek általában díja van. Mielőtt belevág az előtörlesztésbe, érdeklődjön bankjánál, hogy milyen költségekkel jár. Az előtörlesztési díjat a bankok az előtörlesztett összeg alapján számolják ki. Általánosságban a tőketartozás 1-2%-a, de bizonyos esetekben ingyenesen előtörlesztésre is van lehetőség.

 

Hitelkiváltás

A hitelkiváltás jó megoldás lehet, ha túl sokat fizet törlesztőrészleteire, vagyis ha korábban felvett magas törlesztőrészletű hitelébe beleragadt. Ha keres egy olyan konstrukciót, amelynek kamatozása kedvezőbb, vagyis kiváltja hitelét egy olcsóbbra, azzal csökkentheti havi terheit. Ha a fennmaradó futamidőre vesz fel egy adósságrendező hitelt, amely a meglévőnél alacsonyabb kamatozású, akkor a futamidő változatlan marad, de a törlesztőrészlet olcsóbb lesz. Egy másik variáció is létezik, mely szerint a havi törlesztő marad, viszont a futamidő lesz rövidebb. Ezzel a megoldással hamarabb tudja visszafizetni hitelét, vagyis összességében kevesebb kamatot kell kifizetnie.

Szinte minden pénzintézetnél van lehetőség hitelkiváltásra, viszont általában bizonyos feltételeknek meg kell felelni az alacsonyabb kamatért. Ilyenek lehetnek például a bankváltás, egy minimális fix havi jövedelem bankhoz utalása, néhány beszedési megbízás, stb. Legyen körültekintő a legjobb konstrukció kiválasztásánál, mert ezzel havonta több tízezret is spórolhat, vagy hamarabb fizetheti vissza a kölcsönt.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...