A magyarok hiteléhsége csillapíthatatlan!

  2018. július 25.

A lakosság hitelfelvételi kedve töretlen, mondhatnánk azt is, hogy a magyarok hiteléhsége csillapíthatatlan. A tavalyi év elején összesen 532,6 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez 37%-os növekedésnek felel meg. Egyre tudatosabban vesznek fel hitelt az emberek, és ezzel együtt a biztonságra törekednek. Nagyon népszerűek a több évig fix kamatozású lakáshitelek. Ehhez nagyban hozzájárult a jegybank által bevezetett minősítési rendszer is, vagyis a Fogyasztóbarát Lakáshitelek megjelenése. Szakértők szerint a változó kamatozású lakáshitelek kezdetben olcsóbbak, de ha hosszabb időintervallumot nézünk, 5, 10, 20 évet, akkor a kamatok feljebb mehetnek, ez pedig a törlesztőrészlet emelkedését okozhatja. Az esetleges kamatemelkedés ellen nyújt védelmet a több, mint 1 évig fix kamatozású hitel.

 

A személyi kölcsönre is igen nagy a kereslet, mert a személyi kölcsön felvétele nagyon egyszerű, így a felvételi összege rekordot döntött. Májusi adatok szerint, egy hónap alatt közel 44 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel az emberek. Az 5 évvel ezelőtti adatokhoz képest körülbelül ötszörös növekedés fedezhető fel. 2013-ban egész évben 89 milliárd forintot vettek fel az emberek személyi kölcsönként, addig 2018 első 5 hónapjában már majdnem a kétszeresét 172,2 milliárd forintot. 2004 óta nem volt példa ekkora összegű (közel 44 milliárd forintnyi) személyi kölcsön felvételére. Elmondhatjuk, hogy minden idők legnagyobb személyi kölcsön kihelyezéséről van szó.


hirdetés

 

A magyarok hiteléhsége csillapíthatatlan: Mi lehet az oka?

A válasz egyszerű. Az egyik ok az utóbbi néhány év folyamatos bérnövekedése, a munkanélküliség csökkenése, illetve a kiszámíthatóbb családi költségvetés. A másik ok pedig a lakáshitelek népszerűsége, ugyanis sokan a magas lakásárak miatt kénytelenek az ingatlannal kapcsolatos egyéb kiadásokat (közjegyzői díj, földhivatali díj, ügyvéd díja, illeték, stb) személyi kölcsönből finanszírozni. Sokan a lakásfelújítást,  az ingatlan berendezését is személyi kölcsönből fedezik.

A személyi kölcsön mellett szóló legfőbb érvek:

  • Ingatlanfedezet nem szükséges, csak megfelelő jövedelmet és munkaviszonyt kell igazolni a hitel felvételéhez.
  • A hitel felvétele gyors, és egyszerű, akár néhány órán belül számláján lehet a kért összeg, ha számlavezető bankjánál igényli a hitel. Ha más banknál veszi fel a kölcsönt, akkor 4-5 napot vesz igénybe a folyamat.
  • A személyi kölcsönök kamata nagyon kedvező. Sztenderd igényeknél átlagosan a fedezetlen személyi kölcsönök THM-je 10-24% között mozog, a kamat 9,5-18%. Kedvezményekkel és magasabb jövedelemmel, akár 8-12% közé csökkenhet a THM.
  • A személyi hitel induló költsége sem magas, néhány tízezer forintból megúszható.
  • A személyi kölcsönt jellemzően fix kamatozással lehet felvenni, így törlesztőrészlete kiszámítható, könnyen beleilleszthető a családi költségvetésbe.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...