A családi házak ára duplázódott, mégis hamar elkelnek!

  2019. május 20.

Az ingatlanárak felfelé meneteltek az elmúlt években. Mind a lakások, mind a családi házak ára jelentősen megnőtt. A családi házakra is igen nagy lett a kereslet. Jó helyzetben vannak azok, akiknek a nagyvárosokban vagy az agglomeráció területén van családi háza, mert ezeken a területeken az elmúlt néhány évben másfél-kétszeresére nőttek az ingatlanárak. Az értékesítési idő viszont átlagosan két hónappal csökkent. Az, hogy a CSOK hitel használt ingatlanra is kiterjesztésre kerül, illetve a falusi CSOK bevezetése tovább emelheti az ingatlanárakat. Sajnos kevesen tudnak készpénzből ingatlant vásárolni, a lakásvásárlók többsége hitelt vesz fel. Aki most veszi meg álmai otthonát, szerencsés helyzetben van, mert a hitelkamatok sosem voltak még ilyen alacsonyak, mint napjainkban. A családalapítóknak pedig még könnyebb lehet a helyzete a hitelek szempontjából az előbb említett CSOK kedvezmények miatt.

 

Az értékesítési időt befolyásolja a ház mérete és a legközelebbi nagyvárostól való távolsága. Másfél-három hónappal is hosszabb értékesítési idővel számolhat az, aki a központi településtől távolabb eső részen árulja házát. A legnagyobb kereslet a 90 és 140 négyzetméter közötti, jó elosztású, több szobás, téglaépítésű házakra van. Ennek ellenére a kisebb házakat gyorsabban el lehet adni. A 60 négyzetméter alatti alapterületű ingatlanok átlagosan 45 nappal gyorsabban kelnek el, mint a 120 négyzetméter felettiek.

 

Tavaly a családi házak négyzetméterára a legtöbb vidéki megyeszékhelyen 130 ezer forinttól egészen 260 ezer forintig terjedt attól függően, hogy az ország melyik részén helyezkedett el az ingatlant. A legdrágább négyzetméterár Sopronban (258 ezer forint), Székesfehérváron (251 ezer forint) és Debrecenben (240 ezer forint) volt. A legolcsóbb négyzetméterárak Salgótarjánban (81 ezer forint) és Hódmezővásárhelyen (101 ezer forint) voltak. Ezek a négyzetméterárak jócskán elmaradnak a megyeszékhelyek átlagától.

 

Az átlagos négyzetméterárak még tovább nőhetnek a falusi CSOK jövőbeni bevezetésével, valamint azzal, hogy a kedvezményes CSOK hitel felhasználható lesz használt ingatlan megvásárlására is. Ez sok családnak nagy segítség, mert a magas ingatlanárak miatt kevesen tudnak új építésű ingatlant vásárolni. Július 1. után használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználható az állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú, akár 15 millió Ft összegű CSOK hitel. Ez azért kedvező, mert összehasonlítva egy 20 éves futamidejű piaci hitellel, 4,7 millió Ft a különbség a teljes futamidő alatt, vagyis ennyivel kevesebbet kell visszafizetni.

 

Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...