5 jó tanács hitelfelvétel előtt!

  2017. június 02.

Az emberek egyre bátrabban vágnak bele a hiteligénylésbe, valószínű, ez az alacsony hitelkamatoknak köszönhető. Egy hitel felvételével hosszú évekre elkötelkezi magát, ezért alaposan gondolja végig, hogy pontosan milyen hitelre van szüksége, és azt hogyan fogja tudni törleszteni. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 jó tanácsot hitelfelvétel előtt!

 

5 jó tanács hitelfelvétel előtt!

Tényleg szüksége van a hitelre?

Érdemes először átgondolni, számszerűsíteni, hogy tényleg megéri-e hitelt felvenni?! Mindenképpen szükséges mérlegelni és számolni, mivel hosszútávú elkötelezettséggel jár egy hitel, és meg kell győződnie arról, hogy a törlesztőrészletet minden hónapban/hétben biztonságosan ki tudja-e fizetni.

 

Tartalékolás

A hitel folyósítása előtt természetesen a bank megnézi a jövedelemigazolását, ami alapján kikalkulálja a hitel összegét, és a törlesztőrészletet. Fontos, hogy a törlesztőrészlet ne legyen több, mint amennyit ténylegesen vállalni tud. Ha például a fizetése 50%-a a törlesztő, akkor meg kell bizonyosodnia róla, hogy a maradék 50% fedezi-e a mindennapi szükségleteit (rezsi, számlák, étel, stb.), ha nem, akkor érdemes alacsonyabb törlesztőrészletet választani, hosszabb futamidővel. 

 

Fontos, hogy az összkép alapján döntsön

Az induló törlesztőrészlet, kezdeti költségek, THM, kamat, stb., fontos szempontok egy hitel kiválasztása előtt, de nem külön-külön, hanem együttesen kell mérlegelni a tényezőket. Például lehet kedvező a kamat 3 éves kamatperiódusban, míg 10 éves kamatperiódus esetén, akár egy lakásvásárlásnál 2%-kal magasabb is lehet a kamat. A 3 éves periódusnál a bank 3 évente új kamatot határozhat meg, akkor lehet, hogy biztonságosabb a 10 éves kamatperiódus, viszont, ha nem nagyon változik a jegybanki alapkamat és a gazdasági mutatók is jók, akkor a kisebb kamatperiódus lehet a kedvezőbb. Az induló költségeket is figyelembe kell venni, amit előre nekünk kell megfinanszíroznunk, és amit visszakapunk a banktól sikeres szerződéskötést követően. Ezért fontos, hogy az összkép, és az Ön számára fontos tényezők szerint döntsön.  

 

Tudatos szembenézés a kockázatokkal

Érdemes biztosítást kötni arra az esetre, ha komolyabb kár keletkezne a fedezeti ingatlanban, de fontos, hogy biztosítása legyen a (főleg fizikai munkát végzőknek) munkaképesség, egészség, esetleg élet elvesztése esetén is. Az ördög nem alszik, a hitel futamideje alatti években bármi megeshet, amit emiatt érdemes felelősségtudatosan átgondolkodni.

 


hirdetés

Gondozza hitelét!

Egy régebben felvett hitel nem biztos, hogy évekkel később is a legkedvezőbb lesz, ezért érdemes nyitott szemmel járni, és szétnézni a piacon. Elképzelhető, hogy akad olyan banki termék, amellyel, ha lecseréli a jelenlegi hitelét, kedvezőbb konstrukcióhoz juthat, és ez esetben jelentős összeget spórolhat.

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...