Változatlanul alacsony kamatot kínál jövőre is a Diákhitel!

  2017. december 28.

A diákhitelt még 2001-ben Magyarország Kormánya hozta létre abból a célból, hogy kölcsönt nyújtson azoknak a diákoknak, akiknek a tanulmányaikhoz szükséges némi pénzügyi támogatás. A diákhitel kamata az évek alatt a felét sem érte el másfajta hitelek (pl. személyi kölcsönök) átlagos kamatának. 2012-ig a diákhitel összegét szabad felhasználásra lehetett fordítani, viszont 2012. augusztus 15-től megjelent a kötött felhasználású diákhitel, amelyet a tanuló kizárólag a képzési költségére használhat fel. A szabad felhasználású hitelnél Diákhitel1, a kötött felhasználású kölcsön esetében Diákhitel2 a két hiteltermék hivatalos elnevezése. A 16 év alatt, több, mint 378 ezer diákhitelt folyósítottak, vagyis az adatok szerint, a diákok jelentős része él a diákhitel adta lehetőségekkel.

 

Ki igényelheti? 

Diákhitel1 és Diákhitel2 esetében:

  • még nem töltötte be a 40. életévét
  • magyar állampolgár
  • valamelyik felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkezik
  • magyar lakcímkártyával rendelkezik
  • letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik
  • menekültként elismert

Nem igényelheti egyik diákhitel fajtát sem az a személy, akinek korábban volt diákhitel szerződése, de megszűnt, és a tartozását nem egyenlítette ki, valamint a 2015. évi CV. törvény 26. § (6) szerint nem köthet újabb hitelt, amennyiben adósságrendezést joghatályosan kezdeményezett.

Továbbá érdemes tudni, hogy abban a szemeszterben folyósítható utoljára a Diákhitel, amelyikben a jogosult betölti a 40. életévét.
 

Hogyan törleszthető?

A diákhitel törlesztését minden esetben az egyéni teherbíró képességhez igazítják, miszerint az első két évben a havi törlesztőrészlet az aktuális minimálbér 6%-a, harmadik évtől pedig a havi átlag bruttó jövedelem 6%-a. A tanulmányok befejezését követő 4. hónaptól kell elkezdeni havonta törleszteni a diákhitelt. Előtörlesztésre a tanulmányok alatt, és után is díjmentesen van lehetőség.
 

Jövőre is változatlanul alacsony marad a kamat!

Nagyon kedvező, 2,3%-os kamattal lehet felvenni a szabad felhasználású Diákhitel1-et. Ez a 2,3% rekord alacsonynak számít, hiszen az utóbbi években találkozhattunk 4% körüli kamattal is. A jelenlegi információnk alapján ez a 2,3%-os kamat jövőre is változatlan marad, így a diákok továbbra is még kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a hitelt. A Diákhitel2 esetében továbbra is 0%-os a kamat, viszont fontos tudni, hogy a Diákhitel2-t kizárólag az önköltséges képzésben részt vevő hallgatók képzési díjuk kiegyenlítésére igényelhetik.


hirdetés


A harmadik gyermek után elengedik az egész tartozást

Azoknak a nőknek, akiknek 2018. január 1-jét követően születik első gyermekük, három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, második gyermek esetében vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedik a diákhitel tartozás felét. A harmadik, vagy további gyermekek születésénél a teljes tartozást elengedik. Örökbefogadott gyermekek esetében is természetesen (mint a CSOK-nál) él ez a lehetőség. Abban az esetben, ha rendelkezik szabad felhasználású Diákhitel1-el és Diákhitel2-vel is, akkor csak az egyik hitelre kérhető a támogatás.
 


 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...