Engedmények a gyermekes Diákhiteleseknek!

  2017. október 20.

Számos nehéz anyagi körülmények között élő diáknak jelent segítséget a diákhitel tanulmányai finanszírozásában. Sok nehéz helyzetben lévő főiskolás, és egyetemista veszi igénybe a Diákhitelt, pláne mióta folyamatosan újabb, és újabb kedvezményeket kapnak. Azoknak a szülőknek is nagy segítség lehet az egyre kedvezményesebb Diákhitel, akik nem tudják gyermeküket anyagilag támogatni. A kormány újabb segítséggel állt elő, hogy még több rászoruló fiatalt tudjon támogatni, ezért engedményeket adott a gyermekes Diákhiteleseknek.

 

Az elmúlt időszakban a kormány több intézkedést is tett annak érdekében, hogy a nagycsaládosok helyzetét megkönnyítse. Ilyen volt például, a néhány hete napvilágot látott hír, hogy a harmadik, vagy további gyermeket vállaló nagycsaládosok lakáshiteléből, gyermekenként 1-1 millió forintot elengednek. A kormány ezekkel a kedvezményekkel, a családalapítást, illetve a gyermekszületést próbálja ösztönözni, mert 2030-ra 2,1 %-ra kell emelni Magyarországon a születési rátát Orbán Viktor miniszterelnök szerint. Népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő.

 

A Diákhitel esetében több kedvezmény is életbe lépett ősszel. A legutóbbi, ami a gyermekvállalást ösztönzi, hogy a Diákhitellel rendelkező, gyermeket vállaló nők esetében a tartozást felfüggesztik, illetve bizonyos esetekben a teljes hiteltartozást el is engedik, jelentette be Novák Katalin, az Emmi államtitkára.

 

A következő változásokra lehet számítani 2018. január 1-től:

  • Első gyermek születése esetén három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, a második gyermeknél a tartozás felét elengedik a felfüggesztés mellett, a harmadik gyermek esetében a teljes hiteltartozást elengedik, akár a Diákhitel1-et, akár a Diákhitel2-őt vette fel az illető.
  • A kedvezményt a január 1-je után született gyermekek után lehet igényelni, de már a várandósság 12. hetétől jár a kedvezmény, ami az örökbefogadott gyermekek esetén is igényelhető. A már meglévő gyermekeket is beszámítják a kedvezménybe, tehát, ha van már egy gyermek és megfogan a második, akkor is a tartozás felét elengedik.
  • A felfüggesztés alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem növekszik. A tartozás egyik esetben sem tűnik el, a felfüggesztés, illetve az elengedés esetében is az állam juttatja el a Diákhitel Központ részére a pénzt. Ha valaki rendelkezik Diákhitel1-gyel, illetve Diákhitel2-vel is, akkor eldöntheti, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt.

 

Csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van jelenleg, aki diákhitellel rendelkezik. Tehát nagy lehet a jogosultak aránya, feltéve, hogy vállalnak gyermeket. A tanulmányi kölcsön egy részének vagy egészének elengedése jövőre 1,5 milliárd forintos kiadást jelenthet, az összeg már szerepel a költségvetési javaslatban, állította Novák Katalin. Abban, hogy kit mennyire érintenek a mostani kedvezmények, eltérések lehetnek, ha már csak arra gondolunk, hogy ki, mekkora összegű hitelt vett, fel, abból mennyit fizettet már vissza, illetve mennyi a fennálló tartozása. A Diákhitelfelvevők közül, miután sikeresen munkába állnak, sokan igyekeznek minél hamarabb rendezni tartozásukat, így előtörlesztenek, vagy nagyobb összegeket fizetnek vissza havonta.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...