Rekord a lakáspiacon 2018-ban!

  2019. január 03.

2018-ban erős évet zárt a lakáspiac. Ez a kiemelkedő érdeklődésnek, és a vásárlási kedvnek köszönhető. Nőtt a magánszemélyek eladási kedve, valószínű a magas ingatlanárak miatt, 14%-kal több ingatlant hirdettek meg 2017-hez képest. A budapesti kerületekben december közepén 360 ezer forinttól 1,01 millió forintig szóródtak az átlagos négyzetméterárak a használt lakások piacán. Mondhatjuk, hogy eladási rekord lett a lakáspiacon 2018-ban. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően jól járt, aki tavaly lakáshitellel vásárolt ingatlant. Sokan remek pénzkereseti lehetőséget láttak abban, hogy jó helyen levő otthonukat eladták, és egy olcsóbb helyen vásároltak helyette. Budapest belsőbb részeiről sokan költöztek kijjebb.

 

A 2014 óta tartó bővülés az országos lakáspiacon kitartott 2018-ban. Hatalmas volt az érdeklődés az ingatlanokra, tavaly havi átlagban 2,67 millió látogató érkezett az egyik ismert ingatlanos oldalra, ami 8%-kal haladja meg az előző évi szintet. 2018-ban 4,93 millió érdeklődőt regisztráltak az oldalon, ami szintén rekordot jelent a lakáspiacon. A rendkívül erős kereslethez pedig továbbra is jelentős kínálat társult, ami tovább élénkítette a lakáspiac forgalmát is.

 

A lakásdrágulásnak köszönhetően a fővárosban 2018-ban átalakult a kereslet. A Budapest belső kerületeiben kialakult magas ingatlanárak miatt, egyre több vevő fordult a külső kerületek felé. Budapesten az egy lakásra jutó érdeklődések alapján a XXII., a XXI., a XVII. és XVI. kerület volt a legnépszerűbb. Ezekben a kerületekben a magánszemélyek hirdetései alapján az átlagos négyzetméterárak 500 ezer forint körül voltak december közepén, ami elmarad a 640 ezer forintos átlagártól. A legolcsóbb kerület a XXIII., ahol a kínálati piacon 360 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a legdrágább kerület pedig az V. kerület több mint 1 millió forintos négyzetméterárral. A népszerűbb városrészek közé tartozó XIII. kerületben 713 ezer forintnál tartanak a négyzetméterárak, a XI-ben pedig 755 ezer forintra rúgtak december közepén.

 

2018-ban folytatta a felzárkózást a vidéki ingatlanpiac. A legnagyobb igény a Pest megyei városokban, településeken, valamint a megyeszékhelyeken lévő lakásokra volt. A legdrágább megyeszékhelyek között van Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár, Kecskemét és Győr, ezekben a városokban 360-380 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbb megyeszékhely Salgótarján, ahol 118 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Országos szinten a békéscsabai 215 ezer forintos négyzetméterár is alacsonynak mondható.

 


hirdetés

A lakások nagyfokú drágulása miatt egyre nagyobb szerephez jutnak a külső pénzügyi források az ingatlanvásárlók életében. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően olcsó lakáshiteleket kínálnak a bankok, illetve a Családi Otthonteremtési Kedvezmény folyamatos bővítése is hozzájárul a lakáspiaci kereslet fennmaradásához.

Szakértők szerint várhatóan az ingatlanárak drágulásának üteme visszafogottabbá válhat idén, hiszen a vevők nem tudnak a végtelenségig lépést tartani az áremelkedéssel.

 

Lakáshitelt keres? A legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásához használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Nem kell mást tennie, mint adatait megadni, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ezt követően a rendszer kilistázza a szóba jöhető hitelintézeteket, amelyek közül Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...