Még mindig előnyös helyzetben van a lakáspiac!

  2018. december 19.

Felmérések adatai bizonyítják, hogy rég volt hasonlóan kedvező helyzetben Magyarországon a lakáspiac, mint most. A lakásokra nagy a kereslet, ettől a lakásépítési kedv is megnő, ami az építőipart és a GDP-növekedést is hajtja. Még mindig előnyös helyzetben van a lakáspiac. Amíg kitart a GDP-bővülés addig mind az új, mind a használt lakásokra is lesz kereslet. Az áremelkedés visszafogottabb lehet az erős kereslet mellett.

 

A lakáspiacról végzett felmérések alapján egyértelmű, hogy évek óta élénk a piac. A lakáspiac hozzájárul a gazdasági fejlődéshez is. Az ingatlanépítéseknek köszönhetően bővül az építőipar, ami az első negyedévben 0,4 százalékpontot tett hozzá a GDP-növekedéshez, a másodikban már 0,8 százalékpontot, a harmadikban pedig 1,1 százalékpontot.

A gazdasági fejlődés kölcsönhatásban van a lakáspiac fejlődésével, így a gazdasági fejlődés pedig lendületbe hozza a lakáspiacot. Ha bővül a gazdaság, és a lakosság jövedelme is emelkedik, akkor a lakáspiacon is folytatódhat az élénkülés.

 

Szeptemberig több mint 10 ezer lakás készült el, ami 28%-os éves növekedést jelent. Az építési kedv népszerű a magánszemélyek körében illetve, a vállalkozások körében egyaránt. Tavaly az eladásra készült lakások száma meghaladta a 7 ezret. Idén várhatóan 10 ezer olyan lakást adhatnak át, amit a vállalkozások értékesítési céllal építettek.

December közepén Budapesten 2462 ingatlanhirdetésben több mint 5 ezer új lakást kínáltak eladásra az építtetők, vidéken pedig több mint 4 ezer lakás várt gazdára. Az új lakások négyzetméterára a fővárosban átlagosan 769 ezer forint volt december közepén, az ország többi településén pedig 445 ezer forint.

 


hirdetés

A fővárosban kerületenként is eltérések mutatkoznak. Öt kerületben meghaladja az 1 millió forintot az átlagos négyzetméterár, viszont három külső kerületben 500 ezer forintnál is kisebb az átlag. Vidéken elsősorban a megyeszékhelyeken erős a kínálat, az árak pedig szintén különbözőek.

Az ingatlanárak várható alakulása. Az elkövetkezendő időszakban a gazdasági növekedés folytatódhat, a nettó reálbérek emelkedhetnek, így a lakosság anyagi helyzete is, ezek mind támaszt adnak a lakáspiacnak. Az ingatlan áremelkedés azonban jövőre lassulhat, mert a vevők már képtelenek lépést tartani az lakásdrágulással. Budapesten a legmagasabb árfekvésű belső kerületekben már kevés a tér a további jelentős drágulásra. Ez inkább a peremkerületekben lehet számottevő, mert a belső kerületek áremelkedése sok lakásvásárlót a külső városrészek felé terel.

 

Ha hitelből vásárolna ingatlant, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Az adatlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. Csak meg kell adnia adatait, és a rendszer listát ad azokról a hitelintézetekről, amelyeknél esélye lehet a lakáshitel felvételére. Ezzel rengeteg időt spórolhat, mert nem kell a bankok végigjárásával vesződnie.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...