Az új CSOK várható hatása

  2018. november 05.

A kormány döntése alapján október 25-én jelentették be, hogy kibővítik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, mely szerint a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a felvehető összeg 15 millió forintra emelkedik. A CSOK bővítésére a lakáskassza-rendszer átalakításából felszabaduló forrásokat használják fel. Szakértők szerint a CSOK bővítése leginkább a vidéken élő két- és háromgyerekes családoknak kedvez. Fontos tudni, hogy a CSOK nem helyettesíti a lakástakarékpénztárt. Mindenkit érdekel, hogy a jövőben hogyan alakul a CSOK, milyen lesz az új CSOK várható hatása, ami főleg az érintett családokat, illetve az ingatlanpiacot hozza új helyzetbe.

 

Az új CSOK hatása – A családokra

Hozzáértők szerint a háromgyerekes családok a kibővített CSOK segítségével már önerő nélkül is vásárolhatnak egy 50-70 négyzetméteres lakást a vidéki városokban. Rendelkezésükre áll a 15 millió forintra emelt kedvezményes kamattámogatású kölcsön, amit kiegészíthetnek a vissza nem térítendő 10 millió forinttal, ennyiből pedig akár a teljes vételárat fedezhetik. A CSOK bővítése a kétgyermekes családok otthonhoz jutását is segíti, hiszen esetükben a vissza nem térítendő támogatás mértéke 2,6 millió forint, amelyet 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású hitellel egészíthetnek ki.

A kedvezményes hitelösszeg kiterjesztése azért fontos, mert a családok közül sokan nem rendelkeztek elegendő jövedelemmel egy piaci kamatozású lakáshitel felvételéhez. A CSOK keretében elérhető kedvezményes kölcsönöknél a havi törlesztőrészlet is alacsonyabb, így kevesebb jövedelem is elegendő lehet a hitelhez.


hirdetés

Még több család veheti igénybe a kibővített CSOK-otígy többen vághatnak bele új ingatlanok vásárlásába. A két- és háromgyermekes családok mellett várhatóan a legalább két gyermeket tervezőket érinti kedvezően a változás. A CSOK bővítése elsősorban a vidéki nagyvárosokban élőknek jelent segítséget, mert ott olcsóbbak az új lakások, mint Budapesten.

 

Az új CSOK hatása – A lakáspiacra

Az új CSOK jótékonyan hathat a lakáspiacra és bővítheti azoknak a családoknak a körét, akik a kedvezményt igénybe tudják venni. Mivel a kedvezményes kamattámogatású kölcsön ellenáll a kamatkörnyezet változásainak kiszámítható a lakásvásárlók számára.

A kedvező hitelkonstrukciónak köszönhetően valószínűleg még több család vásárol majd ingatlant, illetve az építkezések száma is növekedhet. Számítások szerint a 10 millió forintos kedvezményes hitellel a kétgyermekesek évi 120 ezer forintot, a 15 millió forintos kedvezményes hitellel a háromgyermekesek pedig évi 60 ezer forintot takaríthatnak meg a piaci konstrukciókhoz képest.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...