Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől

  2020. október 28.

Ismét a családalapítóknak kedvez a 2021-es év. Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől a családvédelmi program keretein belül. Ezúttal felújításra jár majd a gyermekes családoknak állami támogatás. A felújításra igénybevehető támogatás maximális összege 3 millió forint lehet, amennyiben a felújítás költségei elérik vagy meghaladják a 6 millió forintot. Azok a családok kaphatják meg a támogatást, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek. A támogatás igénybevételének nem feltétele a CSOK igénylése.

 


hirdetés

A támogatási forma önfinanszírozással fog működni, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a felújítási költségek felét visszatérítse az állam, előbb meg kell venni az alapanyagokat, felszereléseket, elvégeztetni a munkát, mindezekről számlát kérni, benyújtani, és várni a visszautalást. Tehát előbb meg kell azt finanszírozni.

Feltételezhetően csak útólag téríti vissza az állam a pénzt, tehát rendelkezésre kell állnia az összegnek. Az is lehetséges, hogy emiatt sokan vesznek majd fel hitelt, például személyi kölcsönt, hiszen nincs megtakarításuk, amit most elkölthetnének felújításra. Viszont ha hitelből finanszírozzák, vissza tudják majd törleszteni a felét, amint az állam küldi a visszatérítést.

A felújításba bármilyen munkálat beletartozik (energetikai korszerűsítés vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújítása), illetve az anyagbeszerzés és a munkaerőköltség. Fontos, hogy az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják.

 

Novák Katalin elmondása szerint a részletszabályok még kidolgozásra várnak. Nem derült ki egyértelműen, hogy csak az újonnan gyermeket vállalókra, vagy a 18, illetve 14 év alattiakat nevelőkre is vonatkozik-e majd a támogatás.

Mivel az otthonfelújítási programban előbb a felújításhoz szükséges dolgokat kell megvenni, elvégezni a felújítást, és utólag benyújtani a számlákat, hogy visszakapja a költségek felét az államtól, valószínűleg nem kell majd határidőhöz igazodni.

 

Ugyan egyes elemeiben emlékeztethet ez az újfajta támogatás az LTP-re, nem helyettesítheti azt. Egyrészt mivel a megtakarítási szerződéseket sokféle lakáscélra lehetett felhasználni, másrészt az otthonfelújítási támogatás a gyermekes családokat célozza meg, míg LTP-t bárki nyithatott.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...