Lakásfelújítási támogatás

  2021. január 04.

2021.01.1-től 3 millió Ft Lakásfelújítási támogatást (Otthonfelújítási támogatás) kaphatnak a gyermeket nevelők. A támogatás legkésőbb 2022.12.31-ig igényelhető, eddig kell benyújtani vagy postára adni a szükséges dokumentumokat. Ez egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igénylehető. Az Otthonfelújítási támogatás esetében utófinanszírozásról van szó, vagyis az elvégzett munkákról benyújtott számlák alapján utólagosan történik a kifizetés.

A Magyar Államkincstár a felújítási, korszerűsítési munkálatokról kiállított és kifizetett számlák értékének 50%-át téríti meg, ami legfeljebb 3 millió Ft lehet. Lányeges tudnivaló, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.

 

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő személy igényelheti. Vagyis a Lakásfelújítási támogatást egyedülállók is igényelhetik, nem feltétele a házasság. A gyermekét egyedül nevelő szülő akkor jogosult a teljes, akár 3 millió Ft összegű állami támogatásra, ha minden gyermeke vele közös háztartásban él. Ha mindkét szülőnél él gyermek, akkor külön-külön a támogatási összeg 50-50%-ára jogosultak. A gyermeket minden esetben igazolni kell:

  • Az igénylőnek lakcímkártyával kell igazolnia azt, hogy a gyermekével közös háztartásban él.
  • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság véglegessé vált engedélyező határozata szükséges.
  • A várandósság 12. hetét betöltött magzat esetében a várandósgondozási könyv vonatkozó részét, vagy a kezelőorvos által kiállított, a várandósság tényéről és annak fennállása időtartamáról szóló igazolást kell benyújtani. Ezen kívül az igénylőnek nyilatkoznia kell, hogy legkésőbb 60 nappal az élveszületést követően a születési anyakönyvi kivonatot, a halvaszületést vagy a magzat elhalását követően az erre vonatkozó okiratot a Kincstár részére benyújtja. Ez utóbbi esetben a megigényelt támogatást el fogják utalni, illetve a már kifizetett támogatást nem fogják visszaigényelni.

 

Az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeire igényelhető.

Az igénylőnek (házaspárok, élettársak esetén az egyik félnek) legalább 1 éves, folyamatos Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Az 1 éves jogviszonyba beleszámít:

  • a Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony - az utolsó 180 napban nem fogadható el a közfoglalkoztatotti jogviszony (közmunka)
  • a felsőoktatási intézményben szerzett nappali tanulói jogviszony
  • a nyugdíj melletti munkaviszony
  • a külföldi Tb-jogviszony
  • diplomás GYED időszaka

 

Az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Korábban már támogatással érintett lakásra támogatás nem igényelhető, kivéve akkor, ha a korábbi igénylő az igénylése időpontjában meglévő tulajdoni hányadát teljes mértékben értékesítette. Ebben az esetben az adott lakásra az új tulajdonos ismét igényelheti az Lakásfelújítási támogatást, kivéve, ha hozzátartozója a korábbi tulajdonosnak.


hirdetés

Az igénylőnek az állami adóhatóságnál nem lehet nyilvántartott köztartozása.

Az Otthonfelújítási támogatási igénylést benyújthatja elektronikus ügyintézés esetében a Kincstár által üzemeltetett elektronikus felületen, postai levélben, illetve személyesen valamelyik kormányablakban.

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a MÁK, legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálni. Amennyiben kiderül, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor azt kamatostól vissza kell fizetnie.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...