Lakásfelújítási támogatás

  2021. január 04.

2021.01.1-től 3 millió Ft Lakásfelújítási támogatást (Otthonfelújítási támogatás) kaphatnak a gyermeket nevelők. A támogatás legkésőbb 2022.12.31-ig igényelhető, eddig kell benyújtani vagy postára adni a szükséges dokumentumokat. Ez egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igénylehető. Az Otthonfelújítási támogatás esetében utófinanszírozásról van szó, vagyis az elvégzett munkákról benyújtott számlák alapján utólagosan történik a kifizetés.

A Magyar Államkincstár a felújítási, korszerűsítési munkálatokról kiállított és kifizetett számlák értékének 50%-át téríti meg, ami legfeljebb 3 millió Ft lehet. Lányeges tudnivaló, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.

 

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő személy igényelheti. Vagyis a Lakásfelújítási támogatást egyedülállók is igényelhetik, nem feltétele a házasság. A gyermekét egyedül nevelő szülő akkor jogosult a teljes, akár 3 millió Ft összegű állami támogatásra, ha minden gyermeke vele közös háztartásban él. Ha mindkét szülőnél él gyermek, akkor külön-külön a támogatási összeg 50-50%-ára jogosultak. A gyermeket minden esetben igazolni kell:

  • Az igénylőnek lakcímkártyával kell igazolnia azt, hogy a gyermekével közös háztartásban él.
  • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság véglegessé vált engedélyező határozata szükséges.
  • A várandósság 12. hetét betöltött magzat esetében a várandósgondozási könyv vonatkozó részét, vagy a kezelőorvos által kiállított, a várandósság tényéről és annak fennállása időtartamáról szóló igazolást kell benyújtani. Ezen kívül az igénylőnek nyilatkoznia kell, hogy legkésőbb 60 nappal az élveszületést követően a születési anyakönyvi kivonatot, a halvaszületést vagy a magzat elhalását követően az erre vonatkozó okiratot a Kincstár részére benyújtja. Ez utóbbi esetben a megigényelt támogatást el fogják utalni, illetve a már kifizetett támogatást nem fogják visszaigényelni.

 

Az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeire igényelhető.


hirdetés

Az igénylőnek (házaspárok, élettársak esetén az egyik félnek) legalább 1 éves, folyamatos Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Az 1 éves jogviszonyba beleszámít:

  • a Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony - az utolsó 180 napban nem fogadható el a közfoglalkoztatotti jogviszony (közmunka)
  • a felsőoktatási intézményben szerzett nappali tanulói jogviszony
  • a nyugdíj melletti munkaviszony
  • a külföldi Tb-jogviszony
  • diplomás GYED időszaka

 

Az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Korábban már támogatással érintett lakásra támogatás nem igényelhető, kivéve akkor, ha a korábbi igénylő az igénylése időpontjában meglévő tulajdoni hányadát teljes mértékben értékesítette. Ebben az esetben az adott lakásra az új tulajdonos ismét igényelheti az Lakásfelújítási támogatást, kivéve, ha hozzátartozója a korábbi tulajdonosnak.

Az igénylőnek az állami adóhatóságnál nem lehet nyilvántartott köztartozása.

Az Otthonfelújítási támogatási igénylést benyújthatja elektronikus ügyintézés esetében a Kincstár által üzemeltetett elektronikus felületen, postai levélben, illetve személyesen valamelyik kormányablakban.

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a MÁK, legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálni. Amennyiben kiderül, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor azt kamatostól vissza kell fizetnie.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...