Nemsokára lejár a falusi CSOK!

  2022. 27.

Nemsokára lejár a falusi CSOK, már csak június végéig igényelhető. Eddig 27 ezer család vásárolt új otthont magának, vagy korszerűsített használt ingatlant a támogatás segítségével. A kiutalt támogatások összértéke elérte a 149 milliárd forintot, ami mellé 53 milliárd forint kamattámogatott CSOK-hitelt is folyósítottak a hitelintézetek.

 

A falusi CSOK-kal ugyanakkora összegű támogatás igényelhető használt lakás vásárlására és korszerűsítésére, mint a normál CSOK-kal új építésű lakások vásárlására vagy építésre. Amennyiben a kedvezményes, maximum 3%-os kamatú CSOK-hitelt is megigénylik hozzá, összességében, akár 25 millió forinthoz is hozzájuthatnak.

A falusi CSOK fele fordítható a lakás megvásárlására, a fennmaradó részt korszerűsítésre, bővítésre lehet fordítani. Így, ha valaki a meglévő otthonának korszerűsítésére, bővítésére fordítja a támogatást, akkor a maximális támogatási összeg felét kapja csak meg. Ebben az esetben az sem akadály, ha azt régebben CSOK támogatással vásárolták meg.

 

A falusi CSOK támogatási összege vásárlásra és korszerűsítésre, bővítésre:

  • 1 gyerekkel: 600 000 Ft
  • 2 gyerekkel: 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyerekkel: 10 000 000 Ft

Támogatási összeg meglévő ingatlan korszerűsítésére, vagy bővítésére:

  • 1 gyerekkel: 300 000 Ft
  • 2 gyerekkel: 1 300 000 Ft
  • 3 vagy több gyerekkel: 5 000 000 Ft

 

A Magyar Közlönyben közzétett listán jelenleg 2679 település szerepel, ahol felhasználható a falusi CSOK. Fontos tudni, hogy a népszerű településeken a falusi CSOK helyett, akár normál CSOK is igényelhető, amivel új építésű ingatlan vásárlásakor pénzügyileg jobban járhatnak, hiszen a támogatás teljes összege a vételárra fordítható.

Amennyiben a Kormány nem hosszabbítja meg a támogatást, ez érzékenyen érintheti a preferált településeket, hiszen sokkal nehezebben lesznek eladhatók a felújítást igénylő ingatlanok. A CSOK támogatás ugyan továbbra is elérhető marad, a nagyobb támogatási összeg kizárólag új építésű ingatlanokra jár, míg használt lakásra sokkal kevesebb pénzt kaphat.

 

A normál CSOK támogatás összege használt ingatlan vásárlására:

  • 1 gyerekkel: 600 000 Ft
  • 2 gyerekkel: 1 430 000 Ft
  • 3 vagy gyerekkel: 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyerekkel: 2 750 000 Ft

Júliustól a CSOK mellé továbbra is igényelhető a kedvezményes, fix 3%-os kamatú CSOK-hitel, valamint akár az otthon felújítási támogatás is igénybe vehető az év végéig.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...