Lehetősége van az ideiglenes hitel szüneteltetésre!

  2017. augusztus 14.

Előfordulhat az életben, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerül az ember és problémát jelenthet a kötelező hitel törlesztése. Sajnos ilyenkor keresni kell egy megoldási lehetőséget, hiszen nem jó dolog, ha a behajtási osztályról keresik meg az adóst. Jó tudni, hogy ebben az esetben lehetősége van az ideiglenes hitel szüneteltetésre.

 

A hitel szüneteltetésének kérvényezéséhez először is be kell menni személyesen a bankfiókba. A bankok igyekeznek az ügyfeleik igényeinek minél jobban megfelelni, így fizetéskönnyítési lehetőséget adnak. Ezt a lehetőséget azok az adósok kapják meg, akik a kérvény beadásáig problémamentesen törlesztették kölcsönüket, de bizonyos okokból nem tudják abban a formában fizetni, mint korábban. A hitel szüneteltetés hossza fogyasztási hitelek esetén maximum 3 hónap, míg jelzáloghitelek esetén 6 hónap,  de lehet 6+6 vagy 12+12 hónap. Ez azt jelenti, hogy az adós által vállalt, csökkentett havi törlesztést kell fizetni.

 

Fontos tudni, hogy ez a megoldás csak akkor jó, ha biztosra vehető, hogy a pénzügyi helyzetből kilábal az adós, hiszen, ha a felhalmozott több hónapnyi tartozás összege meghaladja a minimálbér összegét, akkor KHR listára is kerülhet. 

 

Ideiglenes hitel szüneteltetése - Háromféle lehetőség kínálkozik:

  • Az egyik, hogy a hitelintézet új törlesztőrészletet állapít meg. Mivel az adósnak így több tartozása lesz a hitelintézet felé, ezért az aktuális tőketartozás és az érvényben lévő hiteldíjak alapján új törlesztőrészletet állapít meg a bank, ami nagy eséllyel magasabb is lehet mint a most fizetendő törlesztőrészlet összege. A szerződésmódosítás költségei az adóst terhelik. 
  • Másik lehetőség a futamidő meghosszabbítása, melyek költségszámításai bankoknént eltérőek lehetnek, így személyesen a bankban tájékozódhat annak lehetőségeiről. 
  • Harmadik lehetőség a futamidő hosszabbítása, törlesztés csökkentésével. Ennek segítségével a törlesztés csökkentési időszak lejáratát követően új törlesztőrészletet állapít meg a hitelintézet, mely során már a meghosszabbított futamidőt veszik figyelembe.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...