Hitelfelvétel külföldi jövedelemmel! Néhány jó tanács!

  2018. április 12.

Többen járnak külföldre dolgozni hazánkból a határmenti településekre, illetve egyéb külföldi országokban is sokan vállalnak munkát. Hitelre bárkinek szüksége lehet. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen feltételei vannak, a hitelfelvételnek külföldi jövedelemmel. Néhány jó tanáccsal szolgálunk a továbbiakban! A külföldi jövedelem nem kizáró ok egy hitel felvétele során, csak szigorúbbak a feltételek, mint a Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárok esetében, és a hitelező bankok köre is szűkebb. A hitelkamat tekintetében nem tesznek különbséget a pénzintézetek a külföldi, illetve a hazai jövedelem között. Vagyis, ugyanolyan kamatokkal (8-18%) rendelkezik egy külföldi jövedelemmel felvett személyi kölcsön, mint egy hazai jövedelemmel felvett hitel. Legyen szó bármilyen fajta hitelről, az alapkövetelményeknek minden esetben meg kell felelni. 

 

Hitelfelvétel külföldi jövedelemmel - Alapfeltételek

Lakcím-lakcímkártya-adókártya

Egy külföldi jövedelemmel rendelkező esetében alapvető feltétel, a magyarországi lakcím, amit lakcímkártyával igazolni is kell, illetve a magyar adókártya megléte.

 

Jövedelem

A jövedelmet is alaposan meg fogják vizsgálni egy hitel felvétele során. Abban biztos lehet, hogy minél magasabb a jövedelme, annál jobb hitelkonstrukciót találhat. A jövedelmet igazolni is kell, külföldi munkaszerződéssel, illetve munkáltatói igazolással. Előfordulhatnak olyan esetek, mikor nem elég a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás, hanem szükséges lehet a külföldi adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás is.

 

Munkaviszony

Néhány banknál elvárás, a legalább fél éves határozatlan idejű munkaviszony, de előfordulhat, hogy egy évet kérnek. A munkaviszony kérdésében a próbaidő, és a felmondási időszak, kizáró ok.

 

Bankszámlakivonat

A bankszámlát is ellenőrzik a hitelintézetek, mégpedig úgy, hogy bekérik az utolsó 3-6 havi bankszámlakivonatot, ez bankonként eltérő lehet. A pénzintézet kérheti a hitelfelvevőt, hogy a jövedelem hazai bankszámlára érkezzen. Ha Ön nem rendelkezik Magyarországon bankszámlával, ebben az esetben nyitnia kell egyet. Ha aktív bankszámlahasználatot produkál a futamidő végéig, kamatkedvezményekhez, illetve egyéb kedvezményekhez juthat.

 

Dokumentumok

A hitelintézetek többsége elfogadja az angol, illetve német nyelvű dokumentumokat, lefordítani ritkán szükséges, így ennek költsége megspórolható. A kötelező dokumentumokon (személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy jogosítvány; lakcímkártya; adókártya; bankszámlakivonat; munkáltatói igazolás; munkaszerződés; stb.) kívül a bank egyéb dokumentumokat is bekérhet, ha szükséges.

 


hirdetés

Amire érdemes figyelni

Egy külföldön dolgozó esetében nyilván való, hogy a hitelfelvételt a hazautazás időpontjára tervezi. Ehhez azonban némi előkészület nem árt, hogy zökkenőmentesen menjen a hitelfelvétel. Ezért nagyon fontos, hogy előre tájékozódjon, felmérje, milyen hitellehetőségei vannak. Ehhez kiváló segítséget nyújthatnak az online kalkulátorok. Bátran kalkuláljon a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorával, válogasson banki partnereink kedvező hitelajánlatai között. Egyes bankok kamatkedvezményt is adnak online hiteligénylés esetén. Kalkuláció után adatai a kiválasztott bankhoz kerülnek, és a bank munkatársa visszahívja Önt. Hogy minél nagyobb eséllyel induljon a hitelfelvételen, regisztrálhat több banknál is. Célszerű valós adatokat megadni a regisztráció során, mert a hivatalos dokumentumokból úgy is kiderül az igazság.

 

Amire nagyon kell figyelni, hogy pontos elérhetőséget adjon meg, hogy fel tudják venni Önnel a kapcsolatot. Ez a külföldi munkavállalóknál azért is fontos, mert a banki ügyintézővel egyeztetni tudja, hogy pontosan milyen dokumentumokat kell beszereznie a hitelfelvételhez, illetve a bankok általában saját formanyomtatvánnyal dolgoznak, amit így el tudnak juttatni Önnek időben.

Ezen nagy hangsúly van, hogy időben, mert ha a hazaút előtt 1-2 nappal kezdi el intézni a dokumentumok beszerzését, nem biztos, hogy sikeres lesz. Gondolunk itt arra például, hogy a munkáltatói igazolást a munkáltatónak kell kitölteni. Ha Ő éppen szabadságon van, vagy elutazott, vagy nincs ott helyben minden nap, ez máris sikertelen. Az is előfordulhat, hogy valamilyen dokumentumot le kell fordíttatni, az időigényes lehet. Illetve bármilyen más komplikáció adódhat, ezért is érdemes a hazaút előtti hetekben elkezdeni az ügyintézést.

 

Ha 3 millió forintnál magasabb összegre van szüksége, a hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. Vagyis közjegyzőt is kell keresni, akivel időpontot kell egyeztetni. Ezt is ajánlatos még a külföldi tartózkodás alatt elintézni, nem pedig itthon gyorsan felhajtani egy közjegyzőt.

 

Ha külföldi számlára kéri a hitelösszeget, nem szabad elfelejteni, hogy a hazai pénzintézet forintban fogja utalni a pénzt, így devizaváltás is szükséges. A váltás nem középárfolyamon történik, ami költséget eredményez. Ennek mértéke a számlavezető banktól függ. Ellenkező oldalról nézve sem szabad elsiklani efölött, mert fizetését külföldön nyilvánvalóan nem forintban kapja, így érdemes lenne egy magyar bankszámlát is nyitni, amire néhány havi törlesztőrészletet el lehet helyezni. A személyi kölcsönök közül olyat érdemes választani, amelynek kamata végig fix, vagyis törlesztőrészlete nem változik a futamidő alatt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...