Mit tehet, ha nem tudja fizetni a törlesztőt?

  2019. január 11.

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően az elmúlt években sokan vágtak bele a hitelfelvételbe. Az alacsony kamatkörnyezet, illetve a könnyű hitelhez jutás nagyon vonzó a lakosság számára. A baj csak az, hogy többen túlvállalták magukat a törlesztőrészletek terén. Mit tehet, ha nem tudja fizetni a törlesztőt? Ne essen kétségbe, van megoldás!

 

Nem tudja fizetni a törlesztőt? Probléma vizsgálata

Az ok, hogy nem tudja fizetni a törlesztőt nem csak az lehet, hogy túlvállalta magát hitelfelvételkor, számos egyéb dolog is akadályozhatja a fizetést. A probléma lehet átmeneti, illetve tartós is, ennek függvényében kell megtalálni a legjobb megoldást, amellyel kilábalhat a nehézségekből. Az első és legfontosabb teendő a probléma felismerése, és diagnosztizálása. Meg kellene tudni határoznia, hogy körülbelül mikor kerül vissza anyagi helyzete a régibe. Addig is nem árt lefaragni havi költségeiből, és csak arra költeni, ami tényleg szükséges. Állítson fel egy fizetési fontossági sorrendet, amibe a törlesztőrészlet mindenképpen az elsők között szerepeljen.

 


hirdetés

Nem tudja fizetni a törlesztőt? Megoldások

Hitelkiváltás

Érdemes a bankkal időben felvenni a kapcsolatot, és tájékoztatni a kialakult helyzetről. Ha még rendben mentek a fizetések, és nem csúszott el a havi törlesztővel, viszont érzi, hogy probléma merülhet fel a fizetéssel, a hitelkiváltás jó megoldás lehet. Ebben az esetben kereshet egy kedvezőbb hitelkonstrukciót annál a banknál, ahol hitele van, de körülnézhet más hitelintézet ajánlatai között is. Ez a lépés akkor lehet nagyon kedvező, ha régebbi, jó pár éves drága hitele van, mert annál biztosan jött ki azóta kedvezőbb kölcsön.

Futamidő hosszabbítás

A bankhoz be kell adni egy kérelmet, amelyet ha jóváhagynak módosulhat az eredeti szerződés. Amennyiben a futamidő kerül meghosszabbításra, kevesebb lesz havi törlesztője.

Átmenetileg csökken a havi törlesztőrészlete

Egyes bankoknál arra is van lehetőség, hogy megállapodik a hitelintézettel, hogy átmenetileg csökken a havi törlesztőrészlete. A különbözet a tőketartozáshoz adódik hozzá. Ez csak akkor jelenthet megoldást, ha egy átmeneti, megoldható anyagi problémáról van szó.

Tőkemoratórium 

A tőkemoratórium azt jelenti, hogy Ön ezen időszak alatt a tőkét nem törleszti, csak kamatot és esetleges kezelési költséget fizet az adott pénzintézetnek. Ez a megoldás átmenetileg szintén segít Önnek a havi törlesztőrészletét mérsékelni. A meghatározott tőkemoratórium alatt a fennálló tőketartozás nem csökken. Így a tőkemoratórium lejárta után a törlesztőrészlet az eredeti havi törlesztéshez képest emelkedni fog. Tőkemoratórium csak jelzáloghitelek esetén igényelhető.

Hitelfedezeti biztosítás

Megoldás lehet a hitelfedezeti biztosítás. Viszont azt tudnia kell, hogy csak olyan esetekben nyújt segítséget, amik a biztosítási szerződésben fel vannak tüntetve, tehát minden esetben nem használható. Többnyire néhány hónap után indul csak el a szolgáltatás, az előtte lévő időszak önrésznek számít. A hitelfedezeti biztosításnak díja van, ami a általában a törlesztő 3-6%-a.

 

Nem tudja fizetni a törlesztőt? KHR lista elkerülése

Ha a teljes hiteltörlesztőt nem is tudja fizetni, törlesszen annyit, amennyit csak tud. Így egyrészt lassabban kezd felhalmozódni a tartozás, másrészt talán megúszhatja, hogy felkerüljön a rossz adósokat tartalmazó KHR listára. Ide a 90 napnál régebbi, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozást felhalmozó adósok kerülnek fel, vagyis ha részlegesen törleszt, lassabban éri el a minimálbér szintjét.

Azért fontos, hogy ne kerüljön fel a KHR listára, mert az azon lévők gyakorlatilag nem hitelképesek, így utána már nem jöhet szóba megoldásként például a hitelkiváltás. Pedig ezzel sok esetben olyan szintre csökkenthető a havi törlesztő, amit már képes kifizetni a megszorult adós is.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...