Mire érdemes odafigyelni a személyi kölcsön igényléskor?

  2021. július 28.

A személyi kölcsön népszerűsége töretlen. Ennek oka az lehet, hogy könnyű hozzájutni. A személyi kölcsön igényléséhez fedezet nem szükséges, a jövedelmet vizsgálja meg alaposan a bank. Mire érdemes odafigyelni a személyi kölcsön igényléskor? Több szempont szerint is ajánlott megvizsgálni, hogy biztosan szüksége van-e hitelre, mekkora összegű kölcsönt vegyen fel, melyik bank ajánlatát fogadja el, stb. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amiket egy személyi kölcsön felvétele előtt érdemes átgondolni.

 

Mire érdemes odafigyelni a személyi kölcsön igényléskor?

  • Hitelösszeg: Csak akkora összegű hitelt vegyen fel, amekkorára szüksége van. Nem érdemes nagyobb összeget felvenni, mert azzal csak a bank pénzét gyarapítja, a sajátját pedig csökkenti.
  • Törlesztőrészlet: A törlesztő meghatározásakor fontos, hogy extra kiadás esetén se jelentsen gondot annak havi fizetése. A túlzott eladósodás megakadályozása érdekében született meg a JTM szabály, mely a törlesztőrészlet nagyságát szabályozza. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.
  • Banki ajánlatok: Sokan a saját számlavezető bankjuk által kínált hitelkonstrukcióra igent mondanak, pedig a legtöbb esetben vannak kedvezőbb ajánlatok is.
  • Akciók, kedvezmények részletei: A legalacsonyabb törlesztőrészletet biztosító hitelek felvételét a bankok különböző feltételekhez köthetik. Sokszor a legkedvezőbb kamatot nagyobb összegű rendszeres jövedelem bankhoz történő érkeztetése esetén adják csak meg. Ha a későbbiekben ez nem teljesül, elveszíti a kedvezményt. Érdemes hitelfelvétel előtt alaposan elolvasni a feltételeket.
  • Amire érdemes hitelt felvenni: Értékálló dolgokra (lakásfelújítás, autó, munkához szükséges eszközök, stb.) ajánlatos személyi kölcsön felvenni, mert ezek értékteremtő beruházások. Viszont élvezeti cikkekre (utazás, esküvő, karácsonyi ajándék, televízió, stb.) nem éri meg személyi kölcsönt felvenni, mert elveszítik élvezeti értéküket, viszont a törlesztőrészletet évekkel később is fizetni kell.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...