Milyen terhek lehetnek az ingatlanon, melyek nem akadályozzák a hitelfelvételt?

  2017. augusztus 01.

A mai alacsony hitelkamatoknak köszönhetően sokan vágnak bele a hitelfelvételbe, ami sok kérdést hoz magával. Nincs ez másként az ingatlanvásárlásnál sem. Hitelt venne fel, de nem tudja mi minősül tehernek az ingatlanján? Nem minden ingatlanra bejegyzett teher akadályozza a hitelfelvételt. Bizonyos terhek elfogadhatóak, és behitelezendők az ingatlan tulajdoni lapján. 

 


hirdetés

 

Milyen terhek fogadhatóak el hitelfelvételkor?

Elfogadható tehernek minősül az önkormányzati kölcsön, munkáltatói kölcsön, CSOK. Ezek öszege nem érheti el az ingatlan 10-15%-át.  Érdemes tudni, hogy nem minden bank fogadja el a CSOK-ot a tulajdoni lapon.

Továbbá elfogadható tehernek minősül a szolgalmi jog, amennyiben nem akadályozza az ingatlan eladását. A szolgalmi jog azt jelenti, hogy valaki egy más tulajdonában lévő dolgot valamely célból használhat. Ebbe beletartozhat például az útszolgalmi jog, amely átjárást biztosít az adott telken, vagy akár a bányaszolgalmi jog is. Amennyiben az ingatlanon haszonélvezeti, özvegyi, tartási vagy életjáradéki jog van feltűntetve, akkor hitelfelvételkor a jog gyakorlóját is bevonják a hitelbe, és így adóssá, vagy kezessé válik. 

 

Ha az önkormányzati, munkáltatói kölcsönök a felvenni kívánt hitellel együtt meghaladják a bank által megjelölt határt, akkor ki kell váltani banki hitelre őket.

 

Milyen terhek nem fogadhatóak  el hitelfelvételkor?

A következő bejegyzett terhek akadályozzák a hitelfelvételt:

  • végrehajtás
  • zár alá vétel
  • elővásárlási joggal terhelt ingatlan
  • vásárlási joggal terhelt ingatlan
  • perfeljegyzéssel terhelt ingatlan
  • jelzáloggal terhelt ingatlan

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...