Milyen ingatlantípusokat fogadnak el a bankok a jelzáloghitelnél?

  2017. augusztus 22.

Az ingatlanfedezetű hitel, másnéven jelzáloghitel alapja a hiteligénylő által fedezetül biztosított ingatlan. Lehetőség szerint, akár egy, vagy több ingatlan állhat a bank biztosítékaként, arra az esetre, ha az adós nem fizetné a kötelező törlesztőrészleteket. De milyen ingatlantípusokat fogadnak el a bankok a jelzáloghitelnél? Cikkünkből kiderül!

 


hirdetés

A legtöbb banknál kizárólag lakóingatlan lehet a fedezet, úgy, mint, társasházi lakás, családi ház, ikerház, sorház, néhány hitelintézet azonban elfogad fedezetként nyaralót és hétvégi házat is. Egyes esetekben a bankok engedélyezik, hogy építési telek legyen a fedezet, illetve van olyan bank a piacon, amely elfogad tanyát, üzletet, termőföldet is a meghatározott feltételek teljesítése esetén. Garázs csak abban az esetben vonható be fedezetként, ha önálló helyrajzi számmal rendelkezik, illetve értéke eléri a másfél millió forintos határt. 

 

Az ingatlan értéke meg kell, hogy feleljen a bankok által minimálisan előírt forgalmi értéknek, mely általában 3-5 millió forint. Illetve a fedezetként felajánlott ingatlan értékének nagyobbnak kell lennie, mint a felvenni kívánt hitel összege. Ha a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értéke kevésnek bizonyul, pótfedezet, vagy más néven kiegészítő fedezet bevonása szükséges.

Az ingatlanfedezet miatt a jelzáloghitelek kedvezőbb kamatozásúak, mint a fedezet nélküli hitelek. A futamideje 1 évtől egészen 35 évig terjedhet. Célját tekintve beszélhetünk lakáscélú, szabad felhasználású vagy hitelkiváltásra nyújtott jelzáloghitelről.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...