Milyen feltételekkel juthat lakáshitelhez egy külföldön dolgozó magyar állampolgár?

  2017. október 04.

Napjainkban nagyon sok magyar állampolgár dolgozik külföldön. Vannak, akik életvitelszerűen kint is élnek, sokan viszont a határmenti településekről járnak át dolgozni nap, mint nap, a jobb megélhetés reményében. Így felmerül a kérdés, hogy aki Magyarországon lakik, viszont külföldön dolgozik, és hazánkban ingatlan vásárolna, vajon kaphat-e hozzá lakáshitelt? A lakásvásárlási kedv az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően megnőtt napjainkban. A lakásárak ugyan magasak, de az elszántak kedvét ez sem szegi. És mivel jelen esetben külföldön dolgozókról van szó, ők az eurós fizetésükből könnyebben kigazdálkodják a törlesztőrészletet, mint az itthon dolgozó hitelfelvevők. Utánajártunk, hogy milyen feltételei vannak egy olyan lakáshitel felvételének, ahol a hitelfelvevő Magyarországon él, viszont külföldön dolgozik.

 

A következő feltételeknek kell megfeleni:

  • Ha valaki egy magyar banktól szeretne hitelt felvenni mindenképpen magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, amit lakcímkártyával kell igazolnia.
  • Ha nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, amit értelemszerűen igazolni sem tud, be kell vonnia egy olyan személyt a hitelügyletbe adóstársként, aki állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.
  • Ha nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, ki kell jelölni egy kézbesítési megbízottat, aki vállalja, hogy az Ön nevére érkező küldeményeket záros határidőn belül továbbítja Önnek.
  • Minimum 3-6 havi munkaviszonnyal kell rendelkeznie, ami határozatlan időre szól. Vannak olyan hitelintézetek, amelyek ennél még hosszabb munkaviszonyt is elvárnak.
  • A bankok előnyben részesítik, azokat a munkavállalókat, akik valamelyik EU-s országban dolgoznak egy megbízható, ismert cégnél.
  • Munkáltatói jövedelemigazolásra is szüksége lesz, viszont nem biztos, hogy ez elegendő, az itthoni hitelintézeteknek, megerősítést kérhetnek a külföldi adóhatóságtól. Sőt az sem biztos, hogy elfogadják az idegen nyelvű dokumentumokat, azzal is számolni kell, hogy esetleg ezeket le kell fordítani, aminek extra költsége lehet.
  • A lakáshitel visszafizetése forintban történik, és mivel fizetését euróban kapja, a váltásra is gondolni kell, ahol a bank által meghatározott árfolyam lesz az irányadó.
  • Ha pozitív hitelminősítésben részesül, vagyis teljesíti a hitel felvételének feltételeit, akkor ugyanolyan feltételekkel kaphat lakáshitelt, mintha magyar belföldi hiteligénylő lenne.
  • A hazai hitelintézetek általában maximum 80%-ban hitelezik meg az ingatlant, de ez bankonként eltérő lehet, ugyanúgy, mint a törlesztőrészlet, ami nem lehet magasabb, mint az igazolt jövedelem 35-40%-a.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...