Milyen feltételek mellett lehet személyi kölcsönt felvenni?

  2023. január 26.

Sokakat foglalkoztat, hogy milyen feltételek mellett lehet személyi kölcsönt felvenni? A személyi kölcsön feltételei nagyon egyszerűek. Mivel jövedelem alapú, a hitelintézet a hiteligénylő havi rendszeres bérét fogja tüzetesen megvizsgálni, mert ebből fogja törleszteni a hitelt, vagyis tulajdonképpen ez lesz a bank számára a fedezet. Személyi kölcsön igénylése esetén a pénzintézet azt is meghatározza, hogy mely jövedelemtípusokat fogadja el a fizetőképesség megállapításakor. A bankok által meghatározott feltételek eltérőek lehetnek, abban viszont minden pénzintézet egyetért, hogy minél magasabb jövedelmet tud igazolni, a feltételek annál kedvezőbbek lehetnek. A jövedelem azt is meghatározza, hogy mekkora lehet a maximálisan felvehető hitelösszeg. A legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát.

 


hirdetés

A JTM szabály szerint fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. A külföldről érkező jövedelem sem okoz problémát, csak több dokumentum beszerzésére lesz szükség, illetve szigorúbbak a feltételek.

 

Milyen feltételek mellett lehet személyi kölcsönt felvenni?

  • A hiteligénylőnek minimum 3 hónap munkaviszonyt szükséges igazolnia alkalmazottként, amely nem eshet próbaidő és felmondási idő alá.
  • Vállalkozóként a legtöbb esetben legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolni a bank felé.
  • A személyi kölcsönt 18 éves kortól lehet igényelni, de a bankoknál általában 22-23 év az alsó korhatár. Ha a hiteligénylő nem felel meg a bank által előírt alsó korhatárnak adóstárs bevonása szükséges a hitelügyletbe.
  • A személyi kölcsön felvételének felső korhatára általában 72 év, de ez bankonként eltérő lehet. Amennyiben az adós betölti a hitelintézet által meghatározott életkort a hitel futamidejének lejárata előtt, egy olyan adóstársat kell bevonni az ügyletbe, aki a hitelkérelemkor betöltötte a bank által meghatározott alsó korhatárt, de a kölcsön végtörlesztéséig nem tölti be a bank által meghatározott felső korhatárt, valamint megfelel a személyi kölcsön igénylési feltételeinek.
  • A hiteligénylő havi igazolt jövedelme el kell, hogy érje az aktuális minimálbér összegét.
  • Bankszámla nyitása szükséges annál a banknál, ahol a személyi kölcsön felvétele történik, amit fenn kell tartani a teljes futamidő alatt.
  • Amennyiben a hiteligénylő a KHR (BAR) rendszer negatív listáján szerepel, kizárja a személyi kölcsön felvételét.
  • Állandó bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkezni a hitelfelvevőnek, amit érvényes dokumentumokkal igazolni is kell.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...