Mi szükséges a személyi kölcsön felvételéhez?

  2018. november 15.

A személyi kölcsön olyan szabad felhasználású hitel, melynek összegét bármire, szabadon elköltheti, ingatlanfedezet nem szükséges hozzá. Személyi kölcsön felvételekor a biztosíték az adós jövedelme, illetve banktól és összegtől függően adóstárs vagy kezesek bevonása. Ha nem fizeti a hitelt a pénzintézet jogosult a bankszámlára érkező munkabérből, nyugdíjból, egyéb jövedelemből automatikusan levonni a törlesztőrészletet. Hosszabb késedelem esetén a bank felmondhatja a kölcsönt, és amennyiben nem történik megállapodás a visszafizetésre, végrehajtást indíthat. Ha erre kerül sor minden kötelemben szereplő fél teljes vagyona ellen eljárnak.

 

Egy személyi kölcsön átfutási ideje rövid, ezért is nevezik gyors személyi kölcsönnek. Ha saját számlavezető bankjánál igényli a hitelt, akár pár óra alatt számláján lehet a pénz, egyéb esetben sem hosszú a hitelbírálat ideje, néhány napot vesz igénybe. Egy személyi kölcsön feltételei egyszerűek, ezért könnyű hozzájutni. Kamatai alacsonyak, így egyre többen veszik igénybe, ha gyors anyagi segítségre van szükségük. Általában akkor igényelnek személyi kölcsönt az emberek, ha fontos és halaszthatatlan kiadások merülnek fel, mint például olyan eszköz beszerzése, mely bevételt termelhet vagy életvitelét segíti; oktatási célokra, egészségügyi kiadásokra, stb. Sajnos a könnyű hitelhez jutásnak hátránya is van, mert könnyen eladósodhat valaki, ha nem elég körültekintő.

 

Mi szükséges a személyi kölcsön felvételéhez? – Általános

Hitelt gyakorlatilag az kaphat, aki megfelel a bankok által támasztott követelményeknek a hitelbírálat során. Minél jobb adósnak tekinti a bank, annál jobb feltételek mellett kaphat kölcsönt. Egy hitelbírálat során a következőknek mindenképpen meg kell felni:

 • A szabályzat szerint személyi kölcsön 18 éves kortól igényelhető, de a hitelintézeteknél általában 22-23 év az alsó korhatár. Ha a hiteligénylő nem felel meg a bank által előírt alsó korhatárnak adóstárs bevonása szükséges az ügyletbe.
 • A személyi kölcsön felvételének felső korhatára is van, ami általában 72 év, de ez bankonként eltérő. Amennyiben az adós betölti a bank által meghatározott életkort a hitel futamidejének lejárata előtt, egy olyan adóstársat kell bevonni a személyi kölcsön felvételébe, aki a hitelkérelemkor betöltötte a bank által meghatározott alsó korhatárt, de a kölcsön végtörlesztéséig nem tölti be a bank által meghatározott felső korhatárt, valamint megfelel a személyi kölcsön igénylési feltételeinek.
 • Alkalmazottként minimum 3 hónap munkaviszonyt szükséges igazolni, amely nem eshet próbaidő és felmondási idő alá.
 • Vállalkozóként általában legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolni.
 • A rendszeres havi igazolt jövedelem el kell, hogy érje az aktuális minimálbér összegét, de a pontos összeget minden hitelintézet maga határozza meg.
 • Bankszámla nyitása szükséges, amit fenn kell tartani a teljes futamidő alatt.
 • KHR (BAR) lista kizáró ok.
 • A hitelfelvevőnek állandó bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, amit érvényes dokumentumokkal igazolni szükséges.

 

Mi szükséges a személyi kölcsön felvételéhez? – Dokumentumok

Az ügymenet meggyorsítható, ha előre tájékozódik, hogy milyen dokumentumok szükségesek egy személyi kölcsön felvételéhez. Ha a bankba már a hiánytalan dokumentációval érkezik, az ügyintéző azonnal megkezdheti a hitelbírálatot. A bank fénymásolatot készít a dokumentumokról, amelyeket aláírásával hitelesíteni kell.

 • személyi igazolvány (vagy útlevél, jogosítvány)
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • munkáltatói igazolás (egyéni vállalkozó, KATA, EVA esetén NAV jövedelemigazolás és nullás igazolás a cégre és magánszemélyre is; nyugdíjas esetén nyugdíjszelvény és nyugdíjas igazolvány)
 • bankszámlakivonat (utolsó 2-6 havi), ha nem a számlavezető banktól igényel hitelt
 • már meglévő hitelek igazolásai (tőketartozás igazolása)

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...