Mi lehet egy hosszabb futamidejű lakáshitel hátránya?

  2020. január 02.

A lakásárak továbbra is magasak, az otthonkeresők száma azonban nem csökken. Aki ingatlant szeretne vásárolni bármilyen magas is az ára, megteszi. Az elmúlt években egyre csak nőttek a lakásárak, de ugyanakkor a kereslet is nőtt. Kevesen tudnak készpénzből ingatlant venni, így egyenesen következik a magas árakból, hogy a vásárlóknak nagyobb összegű lakáshitelt kell felvenniük. Ennek következménye pedig az, hogy a futamidők is jobban elhúzódnak. De vajon mi lehet egy hosszabb futamidejű lakáshitel hátránya?

 


hirdetés

Az elmúlt évek lakás áremelkedésének egyik következménye, hogy nőtt a felvett lakáshitelek összege és futamideje. A magasabb hitelösszeg azért szükséges, mert a vásárlók nem tudják finanszírozni a vételt, a futamidő kitolásával pedig a havi törlesztőrészletet próbálják lenyomni, egyrészt, hogy ne terhelje meg túlságosan a családi kasszát, másrészt pedig azért, mert az igazolt jövedelmük alapján nem kapnák meg a kölcsönt.

Az MNB adatai alapján, míg 2015-ben az újonnan felvett lakáshitelek 17,1%-ánál haladta meg a futamidő a 20 évet, addig 2019 első felére megduplázódott (34,1%) ezek aránya. Eközben 2015-ben a felvett hitelek 4,9%-ánál haladta meg a hitelösszeg a 15 millió Ft-ot, míg 2019-ben 21% volt ugyanez, vagyis minden ötödik kihelyezés ilyen volt.

 

Mi lehet egy hosszabb futamidejű lakáshitel hátránya?

  • Mivel magasabb a hitelösszeg, nő a hitel kamattartalma.
  • A hosszabb futamidő következménye, hogy tovább kell kamatot fizetnie a hitelfelvevőnek.
  • Ha a hosszabb futamidővel együtt a kamatfixálás idejét is meghosszabbítják, akkor magasabb lesz a hitel kamata.

 

Kalkulációink szerint 10 millió Ft lakáshitel 10 éves futamidővel és végig fix kamattal havi 97 812 Ft havi törlesztővel, 3,32%-os THM-mel vehető fel, aminél a teljes visszafizetés 11 737 447 Ft. Ha ugyanezt a 10 millió Ft-os hitelt 15 évre igényli, akkor a havi törlesztő csak 73 170 Ft. Ezzel szemben a THM magasabb, 3,91%, és a teljes visszafizetés is nő 13 170 520 Ft. Vagyis, ugyanakkora hitelösszegre 5 évvel hosszabb futamidővel 1 433 073 Ft-tal kell többet visszafizetni.

Amennyiben nem csak a futamidő, hanem a hitelösszeg is növekszik, és 10 millió Ft helyett 15 millió Ft lakáshitelre van szüksége, a futamidő pedig meghosszabbodik 15 évre, akkor a havi törlesztő 110 878 Ft lesz, a THM 4,6%, a teljes visszafizetés pedig 19 958 046 Ft. Ha a futamidő netán 20 vagy 25 évre hosszabbodik, akkor 23 598 378 Ft, illetve 27 600 099 Ft-ot kell visszafizetni a hitelintézetnek.

 

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...