Hitelkártya használata

  2017. július 04.

 

Van hitelkártyája? Vagy még nincs, de gondolkodik rajta, hogy be kellene szerezni egyet? Érdemes, hiszen egy kis odafigyeléssel, komoly pénzeket tudunk megtakarítani a használatával. Mielőtt belevágunk igénylésébe, vannak bizonyos kérdések, melyekkel jobb tisztában lenni, hiszen nem minden bankkártya hitelkártya. 


Mi a hitelkártya, és miben különbözik a többi bankkártyától?

A bankkártyát a folyószámlánk mellé kapjuk, és pénzt vehetünk fel vele, vásárolhatunk vele, viszont csak addig, amíg az egyenlegünk el nem éri a 0 Ft-ot, tehát ameddig van egyenleg a számlánkon. Amint elértük ezt az összeget, minden terminál elutasítja a kártyát, így kénytelenek vagyunk készpénzzel fizetni.

 


hirdetés

Viszont, a hitelkártya esetében a bank megállapít egy hitelkeretet, aminek összegét a jövedelmünk és a hitelképességünk határozza meg.  Ez az az összeg, amit a bank hajlandó számunkra, vagyis az ügyfelek számára biztosítani. Kártyánkkal úgy is vásárolhatunk, hogy 0 Ft van rajta. Vagyis a hitelkártya késleltetett pénzkifizetést jelent, és biztosít a használói számára. Maximum a bankkal együtt bebiztosított összegig lehet mínuszban az egyenlegünk. Például, ha 500.000 Ft a limitünk, és már levásároltunk annyit a kártyánkról, nem vásárolhatunk többet, ugyanúgy, mint amikor egy sima bankkártyán elfogy a pénzünk. Hitelkártya esetében azért, hogy a bank a kártyával levásárolható összeget biztosítja számunkra, nem számít fel kamatot.

 

Kamatot abban az esetben számít fel a bank, ha nem az előírásoknak megfelelően használjuk a kártyát (kézpénzt veszünk fel, túllépjük a visszafizetés időintervallumát, vagy a hitelkeretet). A kamat mértéke a hitelkártya létrehozásának időpontjától, illetve a bank szabályrendszerétől függ. Érdemes utána nézni a kamatoknak, illetve, hogy milyen plusz költségekkel jár, ha nem törlesztjük vissza időben a levásárolt összeget. Nagyon fontos, hogy ezt mindig időben tegye meg, mert ezért szó szerint, igen drágán megfizethet.

 

Miért éri meg a hitelkártya használata?

Évente akár több tízezer forintos megtakarítást eredményezhet, ha hitelkártyánkkal vásárolunk, hiszen a vásárlások után pénzvisszafizetést kaphatunk bankunktól. Természetesen ez nem az egész, hanem százalékosan kiszámított összeget jelent. A bankok átlagosan a vásárlásunkból 1-2%-ot térítenek vissza, ám vannak partner cégek, melyekkel a hitelintézetek kapcsolatban állnak, és ha ott költjük a pénzünket, akkor akár 4-10%-os visszatérítést is kaphatunk. A legtöbb hitelkártya használata egy hónapig díjmentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...