Lakáshitel igénylése határozott idejű munkaszerződéssel

  2021. március 19.

A magas ingatlanárak miatt a legtöbben hitelből vásárolnak ingatlant. Egy lakáshitel felvételekor többféle banki feltételnek is meg kell felelni. Az egyik ilyen szempont a munkaviszony. A lakáshitel felvételekor a bankok a határozatlan idejű munkaszerződést részesítik előnyben. Nagy kérdés a lakáshitel igénylése határozott idejű munkaszerződéssel. Vajon működik?

 


hirdetés

A jövedelmet minden hitel igénylésekor igazolni kell. A jövedelem határozza meg, hogy hitelképes-e a hiteligénylő, illetve, hogy mekkora lehet a kölcsön havi törlesztőrészlete. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály szerint lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A már meglévő hitelek, hitelkeretek is befolyásolják a felvehető kölcsön és a havi törlesztőrészlet nagyságát.

 

Minden banknak az általánoson túl, van egy sajátos belső szabályrendszere. Így a pénzintézetek különbözőképpen kezelik a határozott idejű munkaszerződéseket. Van olyan bank, amelyik elfogadja, de sajnos olyan is akad, amelyik nem fogadja el a határozott idejű munkaszerződést hitelfelvételnél.

Bizonyos hitelintézeteknél elvárás a legalább 1 éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő határozott idejű munkaviszony. Más hitelintézeteknél elég lehet 3 hónapnyi munkaviszony, illetve az 1 év származhat akár két munkahelyről is, ha ezek között nem volt 15 napnál hosszabb szünet. Határozott idejű munkaviszony esetében a jövedelem nagysága is döntő lehet, ugyanis találhatunk olyan bankot, amelyik a nettó 300 ezer forintnál magasabb jövedelem esetén, eltekint a legalább 1 éve fennálló szerződéstől.

A bank számára az is fontos, hogy mennyi idő van még hátra a munkaszerződésből. Általában a minimális elvárás az, hogy legalább 3 hónap legyen még a lejáratig. Ilyen esetekben egy szándéknyilatkozatot kell kérni a munkáltatótól, amelyben vállalja, hogy meghosszabbítja a jövőben a szerződést.

 

Nem túl szerencsés párosítás a határozott idejű munkaszerződés a külföldi jövedelemmel egy lakáshitel igénylésekor. Ebben az esetben a bankok többsége elutasítja a hitelkérelmet. Amelyik pénzintézet mégis ad hitelt, az csak is nagyon szigorú a feltételekkel teszi.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...