Hitel-kisokos

  2017. május 26.

A mai világban nem árt, ha tisztában van néhány pénzügyi alapfogalommal. Gyakran kerül az ember olyan helyzetbe, hogy pénzzel kapcsolatos ügyeket kell intéznie. Hitelfelvételhez is jól jön, egy-két pénzzel kapcsolatos alapfogalom, ezért az alábbiakban elolvashatja, hogy miket gyűjtöttünk össze Hitel-kisokosunkban!

 

Hitel-kisokos

Hitel

A hitelszerződés során, a hitelt adó (pénzintézet) pénzt ad a hitelfelvevőnek (adós). A felek megegyeznek arról, hogy a kölcsön összegét, egy közösen meghatározott időpontra, kamatokkal együtt visszafizeti.

 

Hiteltípusok

Fedezettel biztosított hitel: A hitelintézet valamiféle biztosítékot kér az adóstól. Ez általában nagyobb összegű hiteleknél szükséges. Ilyen lehet például a hitelösszegnek megfelelő értékű ingatlan.

Fedezet nélküli hitel: Ez esetben a hitelintézet semmiféle biztosítékot nem kér az adóstól, kamata ezért is magasabb, mint a fedezettel biztosított hitelé.

 

Mi a különbség az adósságrendező hitel és a hitelkiváltás között?

Adósságrendező hitel: Az adósságrendező hitel lényege, hogy több kis, kedvezőtlen törlesztőrészletű hitelét, egy kedvezőbb törlesztőrészletű hitelre cseréli.

Hitelkiváltás: A hitelkiváltással egy kedvezőtlen törlesztőrészletű hitelét cseréli le, egy kedvezőbbre. Ehhez a hitelhez igényelhet még további összeget, ha a feltételek megengedik, amit szabadon felhasználhat. Ezzel az összeggel, akár egy további adósságát is rendezheti. Tehát a hitelkiváltás, tulajdonképpen adósságrendezés is lehet.

 

Jelzálog

A jelzáloghitel egy olyan hitel, amikor a bank egy ingatlan vagy ingóság fedezete, biztosítéka mellett nyújt hitelt az adósnak. Erre a pénzintézet jelzálog jogot jegyeztet be, így eladni nem lehet a pénzintézet tudta nélkül. Ez a fedezete arra az esetre, ha az ügyfél nem fizeti a törlesztőrészleteket.

 

Futamidő

A pénzintézettel kötött hitelszerződésben foglalt időtartam, mely alatt Ön köteles visszafizetni a felvett hitelt, annak minden díjával, kamatával és költségével együtt. A futamidőt meg lehet változtatni az eredeti szerződés módosításával.

Az optimális futamidő megválasztása nehéz. Ha túl rövid futamidőt választ anyagilag megterhelő lehet. Ha úgy érzi, hogy egy alacsonyabb törlesztőrészletet biztonságosabban tud fizetni, érdemesebb a hosszabb futamidőt választani.

 

Kamat

A pénz ára, vagyis a pénz azonnali rendelkezésre állásának a díja százalékában kifejezve. A kamat mértékét éves szinten fejezik ki, még akkor is, ha a kölcsönt egy éven belül kell visszafizetni.

 

Kamatperiódus

Az az időszak, amelyen belül a felvett hitel kamata nem változik. A bank csak a kamatperiódus fordulónapján változtathatja meg a hitel kamatát.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...