Egyre drágább a lakásfelújítás!

  2019. július 04.

A lakásárak az egekbe szöktek, így nem mindenki engedheti meg magának, hogy új építésű ingatlant vásároljon. A CSOK már használt lakásra is igénybe vehető, így ez is nagyban befolyásolja, hogy ilyen kelendőek ezek az ingatlanok. Viszont, ha ilyen típusú ingatlant vásárol, bizony ráfér a felújítás, ami valljuk be nem egyszerű, és egyre drágább is a lakásfelújítás, mind a munkaerő, mind az alapanyag tekintetében.

 

A felújítások esetén jellemzően harmadával nőttek a munkabérek, illetve az alapanyag árak is magasabbak. Egy jó szakemberre, hónapokat, akár egy évet is kell várni. Az ok az építőipari munkások elvándorlása. Ezen a terület nyelvtudás nélkül is boldogulhat az ember külföldön többszörös fizetésért.

Hogy ne kelljen olyan hosszú időt várni a jó munkaerőre, sokan kevésbé hozzáértő szakemberre bízzák a felújítást, illetve sajnos ilyen munkatársakat toboroznak a kivitelező cégek is. Ám több alkalommal is kiderül, hogy ez nem a legjobb megoldás. A munkaerőhiány a felújítások mellett az újépítésű lakások átadását is érinti. Egyre gyakoribb, hogy nem tartják a kivitelezők az ütemterveket, ez pedig kötbér fizetésével vagy a szerződés felmondásával járhat.


hirdetés

 

A kivitelező csapatok inkább nagyobb szabású, komplexebb munkákat vállalnak el. Ezért érdemes úgy alakítani a felújítást, hogy egy több hetes, hónapos munkát bízzon a felújító gárdára, amely eléggé kifizetődő nekik. Sokan ezt úgy oldják meg, hogy egyszerre időzítik a javítási munkákat, hogy egy komolyabb, több részből álló felújítási feladatot bízzanak a teamre, amiért már érdemes kiszállniuk.

Akármennyire jó referenciával rendelkező szakembereket bíz meg, nagyon fontos, hogy mindig tudja, ki dolgozik az ingatlanon. Az alvállalkozói láncolatok, az egymásnak munkát adó cégek átláthatósága nagyon hasznos lehet. Gyakorlott megbízói eljárás, hogy nem adják ki a megbízatást, amíg nem egyértelmű, ki vállalja a felelősséget a munkáért, ha netán probléma merülne fel.

 

Egyre drágább a lakásfelújítás!

A jól megválasztott hitel segítségére lehet

Ha nem tudja a felújítást készpénzből finanszírozni, megteheti hitelből is. Ha kisebb felújítást tervez, kiváló megoldás lehet egy személyi kölcsön, ha több pénzre van szüksége a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a megoldás. Illetve a bankok egyéb konstrukciót is kínálnak, ami nem más, mint a lakásfelújítási és korszerűsítési hitel.

Számos hitelintézet rendelkezik az általános lakáshiteleken és építési hiteleken belül kifejezetten lakásfelújítási és lakáskorszerűsítési célokra kialakított lakáshitel konstrukciókkal.

 

Mi számít lakásfelújításnak illetve lakáskorszerűsítésnek?

  • Lakásfelújításnak számít minden olyan általános javítási, építés, szerelési munka, amely az eredeti műszaki állapotot részben vagy egészben visszaállítja, továbbá az olyan munkálatok, melyek során egyes szerkezetek, berendezések cseréjével, átalakításával javul az ingatlan használhatósága, esztétikai megjelenése.
  • Lakáskorszerűsítésnek minősül a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs. Emellett korszerűsítésnek számít a központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazása is, valamint az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése.

 

Miért érdemes a lakásfelújítási illetve lakáskorszerűsítési hitelt választani?

  • Felújításra lakástakarékkal kombinált esetekben és lakásfelújítási pályázatokon keresztül állami támogatást is lehet szerezni, lakáskorszerűsítésre pedig külön támogatott lakáshitel is létezik.
  • Mert a lakásfelújítási illetve lakáskorszerűsítési hitellel nagyobb összeget tud megigényelni amiatt, mert egyes bankok ezeknél a hiteleknél a lakásfelújítás illetve lakáskorszerűsítés után várható ingatlanértékből kiindulva határozzák meg a maximális finanszírozási hányadot, azaz az ingatlanfedezet által elbírt lakáshitel összegét.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...