Egy kis pénzügyi tartalék mindig biztonságot ad!

  2022. szeptember 30.

Fontos, hogy előrelátó legyen, ami a pénzügyeit illeti, mert bármikor hozhatja úgy az élet, hogy szükség lehet akár egy nagyobb összegre is. Egy kis pénzügyi tartalék biztonságot ad. A pénz a biztonságon túl, szabadságot is ad. Sokkal magabiztosabban dönthet például egy munkahelyváltásról, vagy új lakás megvásárlásáról, ha van annyi tartaléka, hogy nem kell aggódnia a mindennapokon.

 

Hozzáértők szerint, annyi vésztartalékot kellene képezni, amiből 4-6 hónapig biztosítani lehet a mindennapi megélhetését. Pontos összeget nem lehet meghatározni, mert mindenkinek eltérőek a havi kiadásai (lakhatás, étkezés, rezsi költség, utiköltség, hiteltörlesztés, stb.).

Szakértők szerint, ami a kiadás – megtakarítás – bevétel arányát illeti, a legtöbbször előforduló szabály az “50 – 20 – 30” arány szokott lenni. Ennek lényege, hogy a bevétel 50%-át költse kötelező kiadásokra, 20%-ot kényelmi dolgokra, 30%-ot pedig megtakarításra. 

 

Pénzügyi tartalék esetén fontos, hogy a félretett pénzösszeget bármikor el tudja érni. Azonban a folyószámla, amelyről az aktuális kiadásait fedezi, nem a legalkalmasabb hely pénzügyi tartalék elhelyezésére. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy az elmegy a mindennapi kiadásokra. Érdemes inkább egy különálló számlát létrehozni, ideális esetben egy megtakarítási számlát. A legtöbb banknál díjmentesen nyithat egy vagy több megtakarítási számlát a folyószámla mellett. Az így félretett pénz a bankban ugyan nem termel semmilyen nyereséget, de nem is ez a célja.

Egy másik megoldás lehet a pénzügyi tartalék tárolására a bankbetét. Érdemes ezeket az összegeket olyan bankbetétben őrizni, ami kockázat- és költségmentes. Ezeknek a bankbetéteknek a hátránya, hogy befektetési szempontból nem a legjobb megoldások. Itt viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a vésztartalékokba nem befektetni akar, hanem minél könnyebben elővenni őket, ha úgy alakul. Ha több pénzt is meg tud takarítani, mint ami végszükség esetére kellene, érdemes kettő, vagy akár három féle megtakarítási formát is választani, hogy olyan is legyen közte, ami hasznot is hoz, illetve olyan is, amihez könnyen hozzáfér, ha szükséges.

 

Előfordulhat, hogy minden előrelátó takarékoskodás ellenére lemerülnek a tartalékai azalatt az idő alatt, amíg nem rendeződnek a bevételei. Ebben az esetben segíthet egy személyi kölcsön. A legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Adatainak megadása után a rendszer kilistázza azon banki partnereinket, melyeknél lehetősége van a hitelfelvételre. Ez után Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani a legjobb ajánlatot. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az online hiteligénylés előnye, hogy gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...