Bankszámla nyugdíjasoknak

  2019. november 07.

Ahogy idősödik az ember, egyre nehezebb elmenni befizetni a csekkeket, elintézni a pénzügyeket. Nyugdíjasként fontos egy megfelelő bankszámla, mert az sokat könnyíthet az idősebbek életén, de nem mindegy, hogy mennyibe kerül havonta. A bankokban található több típusú bankszámla is nyugdíjasoknak. A nyugdíjak emelkedése, már így is jelentősen lemaradt az átlagbértől, ne fizessen belőle ki feleslegesen különböző díjakat.

 

Az idősebb korosztály is halad a korral, egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyit, mert akár több ezer forintot is megspórolhat évente, ha jól választ bankszámlát. Arra azonban figyelni kell, hogy nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a számla lesz a legkedvezőbb.

Vannak idősek, akiknek nehézséget okozhat a PIN-kód megjegyzése, másoknak probléma lehet eljutni bankautomatához, bankfiókhoz, előfordulhat, hogy mást kell megkérniük a pénzfelvételre, ami megkérdőjelezi a biztonságot. Az idősek jelentős része él kistelepüléseken, ahol nem feltétlenül van ATM vagy kártyás vásárlási lehetőség. A bankszámla feltétlen előnye ezzel szemben, hogy nagyobb biztonságban lehet a pénzük, mintha otthon tartanák valahol eldugva.

 

Alig néhány bank ajánl kifejezetten nyugdíjasok részére bankszámlát. Az idősek a több más piaci szereplő által kínált alapszámlát vagy egyéb, minimális szolgáltatást nyújtó számlacsomagot is igénybe vehetik. Sok nyugdíjas nem igényel internetbankot, a bankszámlájához csak betéti kártyát kér, mivel csupán néhány kártyás vásárlásra, s ezen felül pár csoportos beszedési megbízásra és állandó átutalásra használja a terméket. A pénzintézetek tapasztalatai szerint viszont újabban nő azon friss nyugdíjasok száma, akik aktív korukban gyakorta éltek a digitális, mobil- vagy netbanki tranzakciók adta lehetőségekkel, s ezeket továbbra is igénylik.

 

A nyugdíjasok pénzügyi szokásaik tekintetében mindenképpen különböznek egymástól, ezért személyre szabottan kell bankszámlát választani. Érdemes esetleg szakember segítségét igénybe venni, mert Ő biztosan ismeri a bankok nyugdíjasoknak szóló kínálatát.


hirdetés

A szépkorúak általában háromféle módon használják bankszámlájukat. Mindhárom típus több ezer forintot takaríthat meg évente, ha a számára legkedvezőbb számlacsomagot választja:

  • Jövedelmüket egy összegben felveszik saját bankos automatából, majd mindenhol készpénzzel fizetnek.
  • Jelentős mennyiségű készpénzt használnak, de már a számlához kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is igénybe veszik. Személyes segítségre van szükségük, ezért általában havonta egy alkalommal bemennek a pénzintézetbe egy tranzakciót elintézni.
  • Minimális készpénzt használnak, általában bankkártyával fizetnek. A bankszámlához kapcsolódó szolgáltatásokat aktívan használják, a netbankot és az elektronikus csatornákat előnyben részesítik.

 

A bankok általában díjazzák az elektronikus csatornák használatát, így ha egy kicsit változtat bankszámlahasználati szokásain sokat spórolhat. Lehet találni ingyenes számlát is. Bárhogy is intézi pénzügyeit, akár a számlán keresztül, akár, ha egy összegben kiveszi pénzét az automatából, a számla ingyenes. Érdemes azért más szempontokat is figyelembe venni, hiszen ha otthonról, netbankon keresztül intézi pénzügyeit, akkor nem kell sorban állnia a postán, amivel rengeteg időt takaríthat meg, az utazásról nem is beszélve. Nem kell annyi készpénzt magánál tartania, ha esetleg elveszítené, vagy kirabolnák, akkor nem veszik el az egész havi bevétele.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...