Árzuhanás a használt lakás piacon?

  2019. november 13.

Igaz lehet a hír? Árzuhanás a használt lakás piacon? Budapesten megállt az ingatlan áremelkedés, és megálltak a lakáseladások is. Ha most adná el lakását, érdemesebb szerényebb árat kérnie érte. Úgy tűnik, hogy vége a lakáspiac virágkorának. Ez sok mindenre kihathat. Az ingatlanok iránt érdeklődők fele eltűnt. 46%-os visszaesést tapasztaltak a használt lakások terén, a budapesti ingatlanpiacon az idei év első felében a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez leginkább annak köszönhető, hogy átlagosan 18%-ot drágultak a használt ingatlanok tavalyhoz képest. Május óta már nem nagyon tudott az eladói oldal árat emelni.

 

Az, hogy már nem kapkodják el ezeket az ingatlanokat, melyeknek átlagosan 720 ezer forint a négyzetméterára, azt eredményezi, hogy kisebb konkurenciával, és idővel alacsonyabb árakkal számolhatnak a saját célra vásárló ügyfelek.

A lakáspiac általában lassan reagál a változásokra. Ennek oka, hogy a tulajdonosok ragaszkodnak a magas árakhoz, és sokáig várnak arra a vevőre, aki kifizeti a kért összeget. Még az sem zavarja őket, hogy a szakértők túlárazottnak tartják a kínálatot.


hirdetés

Az sem mindegy, hogy hol van az ingatlan. Ha ingatlana vidéken van, még nem kell az árcsökkentésben gondolkodni. Olyan nagyvárosokban, mint Debrecen vagy Győr 3-5%-kal nőttek tovább az árak, azaz itt még hátravan az árak tetőzése.

 

Árzuhanás a használt lakás piacon?

Mi lehet az oka?

  • A befektetők elvonulnak az ingatlanpiacról. Az ingatlanpiacon az árak emelkedése meghaladta a bérleti díjak emelkedését, az elérhető hozamok csökkentek. Manapság a 4,5% körüli megtérülés jónak mondható hosszú távú bérbeadás esetén. Így aztán nem lehet azon csodálkozni, hogy a befektetők visszavonulót fújtak. Sok ingatlanbefektető inkább a Magyar Állampapír Plusz nevű kötvénybe fektet, hiszen a futamidő utolsó évében 6%-os hozamot ígér, kamatadó és kockázatmentesen. A bevezetést követő 1 héten belül 1.800 milliárd forint áramlott be az állami kasszába.
  • Csökken az érdeklődés. Felmérésekből kiderült, hogy az érdeklődések száma majdnem 40%-ot esett júniusban, a korábbi időszakhoz képest. Bár az előző évben is tapasztalható volt egy-két komolyabb visszaesés, de ezek általában valamilyen hosszabb ünnephez kapcsolódtak.
  • A hirdetett ingatlanok száma növekszik. Májusban 56.000 db volt a hirdetett lakások száma, ősszel pedig 61.500 db. Néhány hónap alatt majdnem 10%-kal nőttek a lakáshirdetések az ingatlanpiacon. Vagyis egyre több az eladatlan lakás, amit a kereslet már nem tud felszívni. Azért nő a hirdetett ingatlanok száma, mert a piaci ár már nem éri utól a kínálati árakat.

 

Az előbb említettek csupán jelzések és önmagukban nem fogják az árak zuhanását okozni. De az elmúlt néhány évben lezajló egyértelmű, folyamatos és megkérdőjelezhetetlen gyorsuláshoz képest világosan látszik, hogy változóban vannak a dolgok. Amit itt még fontos megjegyezni, hogy a lakáshitelek még mindig olcsók, illetve az állam is segíti a lakáshoz jutást a CSOK-kal és a Babaváró támogatással.

Az év végének közeledtével a fent említettekhez hozzá adódik az éven belüli kereslet csökkenés. Ahogy közeledik a tél, egyre több vevő dönt úgy, hogy a vásárlást inkább a jövő évre halasztja. A kereslet csökkenés pedig nem támasztja alá a további árnövekedést.

 

Milyenek az ingatlanpiac kilátásai hosszú távon?

Továbbra is fennáll az alacsony kamatkörnyezet, az olcsó lakáshitelek elérhetősége, és a lakáshiány, mivel az építőipar a munkaerőbeli és nyersanyagbeli korlátok miatt nem tudja kielégíteni az igényeket. Ez a három dolog fűti a piacot, ezért mostanában még nem biztos, hogy azonnal esni kezdenek az árak.

Az árfolyamgörbe nem fog a végtelenbe emelkedni, az eladáshoz ugyanis vevő is kell. És ha a vevőt nem érdekli az ingatlan, mert túlságosan drága, és nem tudja megfizetni, nem fogja megvenni. Az ingatlanpiacon az expanziót a túlkínálat és a recesszió követi majd. Azt nem lehet tudni, hogy mikor jön a következő összeomlás, de jönni fog, az biztos. Az ingatlanpiac történelmi adatait vizsgálva láthatjuk, hogy ez a körforgás folytonos.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...