Változások várhatók az építési elvárásokban!

  2019. november 26.

2020. december 31-től változások várhatók az építési elvárásokban, szigorúbb szabályokkal lehet házat építeni. Ez azt jelenti, hogy legalább BB energetikai besorolású lehet a lakás. Ez maga után vonja, hogy azt is, hogy drágább lesz az építkezés. Ez a határidő nem az építkezés megkezdésére, az engedélyek kiadására vonatkozik, 2021 januárjától már csak a szigorúbb elvárásoknak megfelelő lakás kaphat használatbavételi engedélyt. Igen gyakori, hogy az építkezések elhúzódnak, ezért már most is van olyan hitelintézet, amely az építési hitel elbírálásakor elvárja, hogy a lakás legalább BB energetikai besorolású legyen.

 

Egy ingatlan energetikai besorolását az energetikai tanúsítvány tartalmazza, melyet 2012. január 1-je óta kötelező készíteni. A jogszabályban az is benne van, hogy ki készítheti el a tanúsítványt és milyen elvek alapján kaphatja meg az ingatlan az adott minősítési besorolást. Jelenleg 12 kategória létezik, melyek alapján az egyes lakások energiaszükséglete becsülhető meg.

 

Egy új építésű lakás esetében a CC besorolás jelenleg a minimális elvárás. A BB kategória eléréséhez néhány különleges feltételnek is meg felelni. Például, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-a megújuló forrásból származzon. Ennek megfelelően kell kialakítani az épület elektromos hálózatát, fűtési rendszerét. Ez az ingatlan teljes tervezését és kivitelezését megboríthatja. Sajnos nem lesz elég egy modernebb nyílászáró, vagy vastagabb hőszigetelés. A megújuló forrás biztosítására hőszivattyú, napelem, esetleg napkollektor beépítése is szükséges lehet. Ez pedig akár 10-15%-kal is megemelheti a költségeket.

Az új szabályok a folyamatban lévő építkezésekre is érvényesek, ezért figyelni kell, hogy ne csússzon túl a határidőn az építkezés. Ha ez mégis megtörténne, akkor a terveket át kell alakítani. Ez megelőzhető, azzal, ha eleve az új szabályoknak megfelelően tervezik meg otthonukat, ez azonban növelheti a költségeket.

Még bonyolultabb a helyzet, ha hitelből építkezne. Van olyan hitelintézet, amely az építési hitel bírálatakor már jelenleg is elvárja legalább a BB energetikai minősítést. Ez érthető, hiszen sok építkezés elhúzódik.

Az új lakás vásárlásánál is problémát jelenthet a szabálymódosítás. Sok vásárló a tervezőasztalról veszi meg az ingatlant. Ilyen esetekben kiemelten fontos megnézni az épület várható energetikai besorolását és az átadás dátumát.

 

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...