Változások jöhetnek a CSOK szabályaiban!

  2023. április 14.

A társadalmi egyeztetésre átadott kormányrendelet tervezet alapján változhatnak egyes lakáscélú támogatások feltételei. Ebben érintett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is. Apróbb változásokról van szó, a támogatás összege és a főbb elvárások nem módosulnak. A továbbiakban nézzük meg, hogy milyen változások jöhetnek a CSOK szabályaiban.

 

Változások jöhetnek a CSOK szabályaiban

Nem kell minden esetben a támogatással érintett ingatlanba bejelentkezni

A támogatott személynek vállalnia kell, hogy a támogatás folyósítását követően 90 napon belül az érintett ingatlanban lakóhelyet létesít, valamint, hogy az adott ingatlanban él 10 éven keresztül. Most azonban mindkét feltétel alól mentességet kaphatnak:

  • A támogatott személy gyermekei abban az esetben, ha tanulmányaik miatt átmenetileg nem a támogatott ingatlanban laknak.
  • A támogatott személy és gyermekei, amennyiben térítésmentesen kapott szolgálati lakásban élnek a munkaviszony fennállása alatt.

A 10 éves bentlakás alól jelenleg is felmentést nyújt ez a két kitétel, ugyanakkor a támogatást követően eddig minden esetben be kellett költözni a támogatással érintett lakásba.

 

Nem kell igazolni a bank felé a beköltözést

A támogatással érintett személyeknek a kedvezmény folyósítását követő 90 napon belül be kell költözniük a támogatásból megvásárolt, épített vagy bővített ingatlanba, amit a jövőben a Kincstár fog ellenőrizni, ő értesíti a feltétel esetleges megsértéséről a kormányhivatalt. Ez a változtatás kizárólag az új igénylésekre lesz érvényes.

 

A CSOK igénylését követően is bejelentheti cégét a támogatásból szerzett ingatlanba

A tervezet alapján a támogatással érintett ingatlan a kedvezmény folyósítását követően is bejelenthető egyéni vállalkozása, többségi tulajdonban lévő társas vállalkozása székhelyeként. Ennek feltétele, hogy a vállalkozás alapítása, többségi tulajdonrészének megszerzése a támogatás folyósítását követően történjen meg.

 

Meghosszabbodhat a vállalt gyermekek megszületésének bejelentési határideje

Vállalt gyerekre is igénybe vehető a CSOK támogatás, a baba megszületését, vagy tragédia esetén a halva születését azonban a hitelintézet felé le kell igazolni. Az ehhez szükséges dokumentumok benyújtására a tervezet alapján 90 nap állna rendelkezésre.

 

Meghosszabbodhat a korszerűsítési munkálatok határideje

A korszerűsítésre felvett CSOK támogatás esetében a munkálatok befejezésére 3 év áll rendelkezésre. Ugyanakkor a tervezet alapján a hitelintézethez benyújtott kérelem segítségével a határidő egy évvel meghosszabbítható.

 

Az igénylők egyszer módosíthatják a bővítési munkálatokat

Bővítésre kért CSOK esetén a határidő lejárta előtt a munkálatok, vagy azok költségvetése egyszer módosíthatók:

  • A költségek csökkentése esetén meg kell vizsgálni, hogy a támogatásból még le nem hívott összeg nem haladja-e meg a hátralévő munkálatok költségét. Ha igen, akkor csak a hátralévő munkálatok költségének mértékég nyújtható támogatás.
  • Egyes munkálatok elhagyásakor meg kell vizsgálni, hogy adott munkálatra folyósított-e már a bank támogatást. Ha igen, akkor annak összegével a még hátralévő kedvezmény összegét csökkenteni kell. Ezt a csökkentést akkor nem kell alkalmazni, ha a még hátralévő ténylegesen megvalósuló munkálatok költsége meghaladja a még hátralévő támogatás és a „jogtalanul lehívott” támogatás összegét.

 

Bővülhet a preferált kistelepülések listája

Az emelt összegű Falusi CSOK-ot csak úgynevezett preferált kistelepüléseken fekvő ingatlanok esetében lehet kihasználni. A településlista a tervek szerint egyetlen elemmel bővülhet. A Csongrád-Csanád Vármegyében fekvő Tömörkény kerülhet fel újonnan a listára.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...