Vajon várható kamatemelkedés 2019-ben?

  2019. március 21.

Vajon várható kamatemelkedés 2019-ben? A szakértők szerint igen. Ők már tavaly nyáron előrejelezték, hogy a rekord alacsony kamatok és THM-ek korának vége. A mellékelt ábra viszont, nem feltétlenül ezt mutatja, mert azóta is jelentek meg jobbnál jobb kölcsönök. Mind a személyi kölcsön kamatok, mind a jelzáloghitel kamatok a mai napig igen alacsonyak.

 

Az Európai Központi Bank vissza akar vonulni a pénznyomtatásból. Ha az olcsó pénz eltűnik a nemzetközi piacról, akkor annak egyenes következménye lesz a fokozatosan emelkedő kamatszint. 2018-ban már Magyarországon is emelkedtek a kamatok, nem az alapkamat, hanem a hosszú futamidejű állampapírok hozamai és ebből adódóan a hosszú távra fixált lakossági hitelkamatok szempontjából meghatározó BIRS kamatok (+1-1,5%). Ennek hatása 2019-re nézve:

  • Fokozatos kamatemelkedés: BUBOR kb 0,5%pontos emelkedése és a hosszú állampapír hozamok, valamint a BIRS 1-1,5%pontos emelkedése.
  • Amennyibe a nemzetközi piacon megugranak a kamatszintek, akkor jelentősebb, a fent említett kamatemelkedés kétszerese is kialakulhat, vagyis a hitelek aranykora véget ér.

 

Ma gyakorlatilag az inflációnál alacsonyabb a változó kamatozású lakáshitelek kamatszintje, ami pénzügyi értelemben ingyenes hitelt eredményez. A hosszú távon fix kamatozású lakáshitelek 4,5%-tól elérhetőek. Elképzelhető, hogy ez 2-3 év múlva már csupán a múlté lesz. Ezek következményeképpen, akinek már van hitele, érdemes hosszú távra rögzített kamatozásra váltania. Aki a jövőben vesz fel hitelt, annak mindenképpen a fix kamatozású hitelekben érdemes gondolkodnia. Személyi kölcsön esetében már egyértelműen a végig fix kamatozású konstrukciók a kelendőbbek, viszont az előbb említett kamatváltozások ezen hitelfajtánál is érzékelhetőek.

Az infláció hazánkban már megindult, árdrágulás figyelhető meg, viszont a Nemzeti Bank a kamatemelési ciklust még nem kezdte meg. Ennek bekövetkezése a Jegybank döntésén fog múlni.

 

Jelenleg az egyik közismert bank 3,9 %-os kamatú, 10 évre fixált lakáshitele a legkedvezőbb. Régebben elképzelhetetlen volt, hogy egy 20 évre fix lakáshitelt 5,39 %-os kamattal fel lehessen venni. A személyi kölcsön kamata is nagyon kedvező, vannak ajánlatok a 10 %-os kamatszint alatt. Az alacsony kamatkörnyezet nem jelenti azt, hogy mindenki ugorjon fejest a hitelfelvételbe, és meggondolatlanul adósságokba verje magát. Viszont, ha tényleg szüksége van hitelre, érdemes belevágni felvételébe, mert a szakértők a jövőben egyértelműen drágulást jósolnak.

Ha régebben felvett hitele van, most megéri élni a hitelkiváltás lehetőségével, hiszen az új konstrukciók között nagy valószínűséggel talál kedvezőbbet a réginél. A lakosság is bátrabban fog bele egy hitelkiváltásba, mint korábban, ahogy ezt a bankok érzékelték is 2018 utolsó negyedévében.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...