Milyen lehetőségei vannak, ha szülei telkére építkezne CSOK-ból?

  2017. július 12.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK),  egyre több fiatal házaspár veszi igénybe, hiszen a támogatás mértéke már 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forint plusz  kamattámogatott hitel felvételére is ad lehetőséget, amiből már akár felépíthetik álmaik otthonát is. Új ingatlan építése esetén a CSOK összege jelentősen több, mint használt ingatlan vásárlása esetén. 

 

Milyen lehetőségei vannak, ha szülei telkére építkezne CSOK-ból?

Igényelhető összegek: 

Új lakás vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek esetén 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén 10.000.000 Ft + igényelhető 10.000.000 Ft államilag támogatott hitel


Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek esetén 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén 1.430.000 Ft
  • 3 gyermek esetén 2.200.000 Ft
  • 4 vagy több gyermek esetén 2.750.000 Ft

 

Hova lehet építkezni?

Elsőként a telket kell kiválasztani, vagyis megtalálni hova szeretnénk építkezni. Sokan egy különálló üres telket vásárolnak, hogy aztán azon építkezzenek. Ám talán még többen gondolkodnak abban, hogy egy meglévő, szülői, nagyszülői telekre építik a saját otthonukat, a már ottlevő ingatlan mellé. Kiváló megoldásnak tűnhet, de nem minden esetben igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.  

 

Milyen ház épülhet, egy ingatlannal rendelkező telken?  

Az egyes települések rendezési terve tartalmazza az adott település beépítésével kapcsolatos helyi követelményeket és az építési előírásokat. Ha a szülőknél, nagyszülőknél szeretnénk felépíteni a házunkat, akkor először a helyi önkormányzatba kell érdeklődni a telek helyrajzi száma felől, hiszen általa állapítható meg, hogy a telek megosztható-e, illetve ha nem, akkor milyen további épület építhető rá.


hirdetés

Olyan esetben, ha a telek nagysága nem teszi lehetővé egy különálló ingatlan felépítését, még mindig van lehetőségünk házat építeni rá, de már feltételekhez van szabva, hogy hogyan. A helyi építési szabályzat általában úgy teszi lehetővé mindezt, hogy a két épület valamilyen módon össze kell érjen. A szabályzat miatt az önkormányzat csak bővítésre adja ki az engedélyt. Az engedélyezési dokumentáció rendelkező részében lehet megjelölni, hogy az engedély külön lakás építésére szól. 

 

Igényelhető-e CSOK az építkezéshez?

A támogatásra való jogosultság és a kérvények átvizsgálásának hatásköre a bankokat illeti. A lakásbővítésre szóló építési engedéllyel új lakás építésére vonatkozó CSOK, és a kamattámogatott hitel ami 3 gyermek vállalása esetén felvehető, nem igényelhető. Érdemes viszont a bankba benyújtani a lakásépítéssel összefüggésben lévő dokumentumokat a pontosan meghatározott jogosultság érdekében. Amennyiben két külön álló lakás jön létre, külön mérőórákkal, és külön lakórészekkel rendelkeznek, akkor finanszírozható az új ingatlan építésére vonatkozó kedvezmény. 

CSOK-változások 2018! 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...