Szeptember elsejétől változtak a CSOK szabályai!

  2023. 14.

2023. augusztus 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben a 406/2023. (VIII. 30.) Kormány rendelet, amely alapján a családtámogatások több ponton is változnak szeptembertől. Érintett többek között a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás is, amely a lakáscélú állami támogatások egyik legfontosabb eleme.

 

Szeptember elsejétől változtak a CSOK szabályai!

Mi változik, ha vállalt gyermekre igényelné a CSOK-ot?

CSOK-ot meglévő és vállalt gyerekek után is lehet igényelni, viszont vállalt gyermekre kizárólag fiatal házaspárok kaphatják meg. A jogszabály alapján azok, ahol legalább az egyik fél a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét. Szeptember elsejétől a CSOK valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is.

A gyermekvállalási határidő egységesen:

  • egy vállalt gyermeknél 4 év
  • két vállalt gyereknél 8 év
  • míg három vállalt gyereknél 10 év

Itt szigorodnak az előírások, mert eddig az emelt, 10 millió forint összegű CSOK-nál a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt. Például, ha egy pár a két meglévő gyermeke mellé harmadikat is vállalt, akkor a harmadik gyerek megszületésére 10 évük van jelenleg, míg szeptember 1-től 4 éven belül meg kell születnie a babának ahhoz, hogy teljesüljön a támogatási feltétel. Ezt a határidőt a már folyamatban levő igénylésekre nem alkalmazzák.

A gyermekvállaláshoz köthető további könnyítés, hogy a jövőben a gyermekvállalást teljesítettnek tekintik, ha a pár egyik tagja meghal. Ezt a módosítást a szeptember elsejét megelőzően kötött szerződéseke is alkalmazni fogják.

A támogatás visszafizetésével kapcsolatban szigorított a jogalkotó. Amennyiben a pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot és önként visszafizetik a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül még büntetést is kell fizetniük. Ez az emelt 10 millió Ft összegű CSOK esetében a ptk szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5%.

 

Módosultak a Tb jogviszonyra vonatkozó előírások is

Ha valaki Magyarországon dolgozik, de külföldön adózik, a jövőben ez is megfelel a Tb jogviszony szempontjából magyar állampolgárok esetében. Ezt azonban a külföldi hatóság igazolásával alá kell támasztania.

Az eddigi szabályok értelmében a Tb jogviszonyt nem kell egy munkahelyből, vállalkozásból leigazolni, lehet váltás, de a megszakítás nem lehet hosszabb 30 napnál. Ez nem változik a jövőben, érkezik viszont egy könnyítés. A Tb jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, viszont a szüneteltetés hossza nem számít bele az elvárt jogviszony idejébe.

 

Az építési szabályokhoz igazítják a CSOK előírásait is

Ha nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem az adott építkezés megkezdéséhez, akkor ilyen dokumentumot, igazolást a támogatás igényléséhez sem várnak el. Ez elsősorban a tetőtér-beépítéssel, vagy emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakások építésénél lehet lényeges változás.

 

Pontosítják a támogatott hitelekre fizetendő büntetést

A futamidő végéig fix 3%-os kamatozású támogatott hitel is hatalmas segítség a családoknak. Itt a jelenlegi elvárás többek között az, hogy a párnak legalább két gyermek után ki kell használnia a CSOK támogatást.

Vállalt gyermek is megfelel a támogatott hitelnél. Ha nem teljesül a vállalás, akkor viszont a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Az elvárt gyermekszám tekintetében a rendeletben korábban más elvárások voltak, szigorúbb feltételekkel kaphattak kölcsönt. Éppen ezért a jogszabályt módosítják:

Kamattámogatással érintett kölcsönre való jogosultság a feltételek későbbi módosítása alapján a korábbinál kevesebb gyermekre is kiterjed, akkor a kamattámogatás visszafizetése tekintetében a módosítás hatálybalépését megelőzően benyújtott kérelem alapján, de a módosítás hatálybalépését követően megkötött támogatási szerződésekre is az új, kedvezőbb rendelkezések alkalmazandók, amennyiben az azokban foglalt megelőlegezett gyermekvállalás csak részben teljesült.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...