Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint márciusában

  2021. május 12.

Az MNB adatai alapján márciusban folyósították a bankok a legtöbb lakáshitelt. A személyi kölcsön és Babaváró hitel is jó arányokat mutatott. A folyósított lakáshitelek összege meghaladta a 100 milliárd forintot egy hónap alatt. De mi lehet az oka, hogy soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint márciusában? Mutatjuk!

 

Egészen pontosan a folyósított lakáshitelek összege márciusában, a 104,7 milliárd forint volt. Ez 52,4%-kal haladja meg a februári értéket. A tavaly 2020 márciusában folyósított kölcsönösszegnél pedig közel 20%-kal több.

Egy lakáshitel bírálati ideje általában 4-6 hetet vesz igénybe. Vagyis ezeket a lakáshitel igényléseket már január végén, február elején benyújtották a hiteligénylők a bankokhoz. A lakás,- és hitelkeresést pedig már év elején megkezdték, ami valószínűleg a januárban bevezetett lakástámogatásoknak, és a változó lakásvásárlói igények köszönhető.

 

A folyósított személyi kölcsönök összege 37,5 milliárd forint volt márciusban. Utoljára egy éve ilyenkor folyósítottak ekkora összeget. A februárban kifizetett személyi kölcsön 23,8%-kal haladta meg a márciusi érték, ami az egy évvel korábbi folyósításnál is picit magasabb.

Azt fontos tudni, hogy 2020. március 18-án vezették be a fedezetlen kölcsönöknél az év végéig életben lévő szigorú THM plafont, amely szerint a jegybanki alapkamatot legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg a kölcsönök teljes hiteldíja. A járványnak és ennek köszönhetően a folyósított hitelek összege jelentősen visszaesett. A járványhelyzet előtti mértékétől még elmarad a folyósított személyi kölcsönök összege, ami korábban 40-45 milliárd forint volt.

 

A Babaváró hitel folyósított összege 53,8 milliárd forint volt márciusban, ez 15%-kal magasabb, mint februárban. A folyósított összeg nem tekinthető kiugrónak, hiszen az elmúlt év többször is hasonló számokat produkált. A tavaly márciusi összeg pedig 21%-kal magasabb is volt. A Babaváró hitel folyósításának emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy sok fiatal pár a Babavárót lakáscélra fordítja.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...