Min múlhat a személyi kölcsön felvételének sikeressége?

  2021. április 09.

A személyi kölcsön népszerűsége töretlen. Sokan veszik igénybe, ha gyors pénzügyi segítségre van szükségük. Ingatlanfedezet nem szükséges a személyi kölcsön igényléséhez, ezért viszonylag könnyű hozzájutni. Min múlhat a személyi kölcsön felvételének sikeressége? Összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a személyi kölcsön felvételét.

 

Személyi kölcsön felvételekor a hitelintézetek meghatározzák azt a minimális jövedelmet, amellyel a hitelfelvevőnek rendelkeznie kell. Ez nem minden banknál egyforma. Általában a mindenkori minimálbér az elvárt jövedelem, de az összeghatár lefelé, illetve felfelé is eltérhet. A másik fontos tudnivaló a jövedelemről, hogy a készpénzben kapott jövedelmet nem minden bank fogadja el. Sokan külföldi jövedelemmel szeretnének magyarországi hitelt felvenni. Néhány bank meghitelezi ezt a jövedelemtípust is, viszont sok hitelintézet kapásból elutasítja, vannak azonban olyan pénzintézetek, ahol egyedi elbírálás alapján ítélik meg az ilyen igényléseket.

Az igazolt jövedelem nagysága határozza meg, hogy kaphat-e személyi kölcsönt, és ha igen, mekkora összeget. A JTM szabályozza, hogy a jövedelem hány százaléka terhelhető a hitel törlesztőjével. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. A pénzintézetek általában óvatosabbak, és nem mennek el a JTM jogszabályban említett határig.
 

 

A személyi kölcsön pár 100 ezer forinttól legfeljebb 10 millió forintig igényelhető. A 10 millió forintos felső határ nem jelenti azt, hogy minden bank ad is ekkora összegű hitelt. Hogy egy hitelintézetnél mekkora a felvehető hitel maximuma azt maga dönti el, illetve személyre szabottan is változhat a hitelösszeg felső korlátja, vagyis bizonyos feltételek teljesülése esetén. Tehát mielőtt bankot választ, nézze meg, hogy ha minden elvárásnak eleget is tesz, kaphat-e annyi hitelt, amennyire szüksége lenne.

A személyi kölcsön alapvető feltétele a folyamatos, legalább három hónapos munkaviszony a jelenlegi munkahelyén, valamint nem állhat próbaidő, és felmondási idő alatt. Ez az elvárás is bankonként különböző lehet. Előfordulhat, hogy a bank 6 hónapos folyamatos munkaviszonyt kér, amiből legalább 3 hónapnak a jelenlegi munkahelyén kell lennie.


hirdetés

 

Hiteligényléskor a pénzintézetek bekérik az elmúlt 3 hónap bankszámla-kivonatait. Ez azért fontos számukra, mert ebből látják a beérkező jövedelmeket és a kiadásokat. Amennyiben közös számlája van élettársával, házastársával, a bank ragaszkodhat ahhoz, hogy adóstársként ő is szerepeljen a hitelügyletben. Amennyiben esetleg tudja előre, hogy mikor szeretne személyi kölcsönt felvenni, és azt egyedül tenné, érdemes a hitelfelvétel előtt minimum 3 hónappal külön számlát nyitni.

Személyi kölcsön felvételekor a hiteligénylőnek be kell töltenie a 18. életévét, viszont van olyan bank, amelyik csak, 20-23 éves kortól hitelez. Ezért nem mindegy, hogy a fiatalok melyik bankhoz adják be hiteligénylésüket. A felső korhatárban is lehetnek eltérések, van, ahol 66 éves korig ad hitelt a bank, míg máshol 70-72 éves kor az a határ, ahol már fiatalabb adóstárs bevonását is kérni fogják.

 

A régebbi drága kölcsönök olcsóbbra cserélése sokaknak fontos, viszont nem minden pénzintézet ad hitelt erre a célra. Egy szabad felhasználású kölcsönből is rendezheti a meglévő hiteleit, viszont ebben az esetben a jövedelemnek el kell bírnia a régi és az új hitel törlesztőit együtt. Amennyiben kifejezetten hitelkiváltás a cél, akkor viszont a bank csak az új hitellel számol, hiszen a kiváltandó adósságok megszűnnek.

A személyi kölcsön maximális futamideje akár 10 év (120 hónap) is lehet, alig akad olyan hitelintézet, amelyik ilyen hosszú időre adna kölcsönt, míg a többinél 84-96 hónap a maximum. Ez azért fontos, mert egy ugyanakkora személyi kölcsönnek hosszabb futamidőnél alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlete, vagyis alacsonyabb jövedelemmel is felvehető.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...