Rezsiutalvány a nyugdíjasoknak!

  2019. szeptember 23.

Idén is számíthatnak némi támogatásra a kormánytól a nyugdíjasok. Az összeg nem túl nagy, de valamelyest levesz a szépkorúak anyagi terheiből. A Magyar Posta tájékoztatása szerint a rezsiutalványok kézbesítésére szeptember 2. és 30. között kerül sor. Háromszor 3000 forintos címletekben jár a rezsiutalvány a nyugdíjasoknak, melyek a gáz- és áramszámlák kiegyenlítésére alkalmasak. Az utalványokat 2020. március 31-ig lehet felhasználni. A juttatás minden, nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak jár, viszont csak az idén májusig megszerzett jogviszonyok esetében. A Minisztérium tájékoztatása szerint először a budapesti nyugdíjasok kapják meg az utalványokat, majd a vidékiekre is sor kerül. Idén még kiegészítésre és prémiumra is számíthatnak a nyugdíjasok. A nyugdíjasok mellett a közfoglalkoztatásban részt vevők is részesülnek egyszeri juttatásban a választás előtt, ők 54 ezer forintot kapnak.

 

Annak oka, hogy miért pont 9000 forint értékben állapították meg a juttatás értékét - holott korábban, az Erzsébet-utalványok idején 10 ezer forintot kaptak az érintettek - az az, hogy a költségvetés teherbíró képessége ennyit bír el. Az utalványok három részre bontásának indoka a célszerűség. Annak pedig postai logisztikai okai vannak, hogy először a budapestiekhez jut el az utalvány, a korábbi hasonló egyszeri kifizetések esetében is így volt ez. Hogy miért az október közepi önkormányzati választások előttre időzítette a kormány a kifizetéseket, a miniszter az októbertől induló fűtési szezonnal indokolta a döntést.

 

A jogszabályi előírásoknak megfelelő rezsiutalványt minden sárga és fehér csekk szolgáltatás ellátását végző posta elfogadja. Abban az esetben, ha sérült az utalvány, a Magyar Államkincstártól kehet kérni cserét a postafiókokban. Az utalványt készpénzre váltani nem lehet, csak a rezsi kifizetésére használható fel és csak magánszemély számlájára fordítható. A szolgáltatói kör is meghatározott, az NKM Energia Zrt., az Elmű-Émász társaságcsoport és az E.ON, mint kedvezményezett számlatulajdonosok részére történhet csak befizetés.

 

A posta a nyugdíjasoknak három utalványt kézbesít, a felhasználást ebben a tekintetben nem korlátozza a jogszabály. Egyszerre akár három darabnál több utalványt is fel lehet használni fizetéskor, egy vagy több csekk esetében. A kikötés csak annyi, hogy a számlák összege nem lehet kisebb az utalványok összegénél. Ha több, akkor a különbözetet csak készpénzzel tudja rendezni az érintett. Tehát az utalványokat nem csak a címzettek használhatják fel, azt oda lehet ajándékozni rokonnak, ismerősnek.


hirdetés

 

Akik utalással rendezik rezsiszámlájukat, azoknak a szolgáltatójuknál kell jelezniük, hogy fel akarják használni a korábbi Erzsébet-utalványok papírjára nyomott utalványt. Itt sem probléma, ha nem a címzett intézkedik, a jogszabály alapján meg lehet kérni egyéb személyt, hogy eljárjon az esetleg mozgásképtelen vagy beteg nyugdíjas helyett.


Kimaradnak viszont a fűtésszámla rendezést lehetővé tévő juttatásból a fával, szénnel tüzelők. Ők a villanyszámlára költhetik az utalványt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...