Olcsóbb a piaci lakáshitel, mint a CSOK-hitel!

  2021. március 29.

 

Jelenleg a CSOK-hitel az egyik legjobb a lakáshitelek között. Kamata a futamidő végéig fix 3%-os. Ennek, feltétele, hogy legalább két gyermek után fel kell venni a CSOK-támogatást, illetve a bank bírálati elvárásainak is meg kell felelni. De vajon lehet találni olcsóbb piaci lakáshitelt, mint a CSOK-hitel?

 

A válasz igen. A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek között létezik olyan 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel, amelynek a kamata bizonyos feltételek teljesülése esetén 2,94%.

A két lakáshitel eltérő felvételi feltételekkel rendelkezik. Az egyik nagy eltérés például a kamatperiódus hossza:

  • A támogatott hitel esetében a kamat a futamidő végéig fix 3%, vagyis egy esetleges jövőbeni kamatemeléstől nem kell félni.
  • A piaci kamatozású lakáshitelek közül a 10 évre fixált kamatozású kölcsönök a legkelendőbbek, ahol fellelhető a 2,94%-os lakáshitel, viszont a legolcsóbb 20 éves futamidejű, fix kamatozású piaci kölcsön kamata már 4,22%.

 


hirdetés

A CSOK-hitel esetében, ahhoz, hogy végig megmaradjon a 3%-os kamat, nem elég a hitel felvételekor teljesíteni a jogszabályi feltételeket, vannak a futamidő alatt is elvárások. Ilyen például az, ha a család vállalt gyermekre vette fel a CSOK-támogatást, és a hozzá kapcsolódó hitelt. Amennyiben nem születik meg a gyermek, a CSOK-támogatást vissza kell fizetni, a hitel kamatozása pedig átalakul. A kamat megemelkedik, az addigi kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve a kamatfixálás ideje is lecsökken 5 évre.

 

Olcsóbb a piaci lakáshitel, mint a támogatott CSOK-hitel

A CSOK-hitel felvételének feltételei:

A CSOK-ot is igénybe kell vennie a családnak legalább két gyermek után. Ebből következik, hogy a CSOK összes feltételét is teljesítenie kell:

  • legalább féléves tb-jogviszony szükséges, de a három gyermek után járó, 10 millió forintos CSOK-támogatásnál 2 év folyamatos tb-jogviszony az elvárás
  • büntetlen előélet
  • köztartozásmentesség
  • megfelelő alapterületű lakás

Emellett a bank bírálati előírásainak is meg kell felelnie az igénylőnek.

A piaci lakáshitel igénylésének feltételei:

Piaci lakáshitel igénylésénél jogszabályi feltételek nincsenek, de a banki követelményrendszernek minden esetben meg kell felelni. A lakáshitel igénylésének alapfeltételein túl, a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  • Havonta legalább 400 ezer forint jóváírást kell vállalni a banknál nyitott számlára.
  • Az igénylő jogosult legyen az úgynevezett partnercsomagra.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...