Mit tesz a hitelekkel a 9%-os alapkamat?

  2024. 03.

 

Az MNB döntése alapján 9,0%-ra mérsékelték a jegybanki alapkamatot. De mit tesz a hitelekkel a 9,0%-os alapkamat? Mi várható az elkövetkező időszakban? Meglepő módon a támogatott kölcsönökre lesz egyértelműen pozitív hatása ennek a lépésnek.

 

A Monetáris Tanács február 27-i ülésén a jegybanki alapkamat 100 bázispontos csökkentéséről döntött. Ezzel a lépéssel február 28-tól az irányadó kamatszint mértéke 9,0%. Az alapkamat mellett a teljes kamatfolyosót is eltolta az MNB. A kamatfolyosó aljának tekinthető O/N jegybanki betét 8,0%, míg a felső szélének tekinthető O/N fedezett hitel 10,0%.

A végig fix kamatozású kölcsönök kamatát nem befolyásolja a Monetáris Tanács döntése. Személyi kölcsönöknél szinte csak ilyen konstrukciók vannak, illetve a jelzáloghitelek között is nagyon népszerűek a végig fix kamatozású konstrukciók. A hosszú kamatperiódusú, 5, 10, vagy 15 évig fix kamatozású lakáshitelek esetében pedig a kamatok csak a kamatfixálás lejáratakor, azaz kamatfordulókor módosíthatók az akkor aktuális feltételeknek megfelelően. Ezekre a kölcsönökre csak akkor gyakorolhat bármilyen hatást az alapkamat változása, ha éppen most érkezik el ez a fordulópont.

 

Csak azokra a kölcsönökre hathat az MNB lépése, amelyeknek a kamata gyorsan változik, ezeket nevezzük változó kamatozású jelzáloghiteleknek. Az új kölcsönök között ritka az ilyen hitel, de a meglévő állományban még mindig érdemi az arányuk. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata alapesetben a BUBOR alakulásának megfelelően módosulhatna, márpedig a BUBOR értékébe az alapkamat módosulása gyorsan beépülhet. Ezt az átárazódási folyamatot a jelenleg érvényben lévő kamatstop meggátolja, ez a gát azonban pozitívnak tekinthető. Jelenleg a jogszabály alapján ezeknek a lakossági kölcsönöknek a kamata a piaci szint alatt van, így az alapkamat csökkentése sincs rájuk semmilyen hatással.

 

Léteznek olyan speciális kölcsönök, melyek kamata ténylegesen az alapkamathoz van kapcsolva. Ilyenek például az egyes munkáltatói kölcsönök, ezeknek a hiteleknek a kamata azonnal reagál az alapkamat változására. Az érintett ügyfelekre pozitív hatással lesz az MNB döntése.

Az új kölcsönök általában hosszú időre fixált kamat mellett igényelhetők. Ezeknek a hiteleknek az induló kamatára az alapkamat csak áttételesen hat, inkább a hosszú pénzpiaci hozamok az irányadóak. Ilyen például a BIRS mutató, mely azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kondíciók mellett adnának kölcsönt egymásnak hosszú futamidőre.

A januárban csökkentett önkéntes kamatplafon megtette hatását a lakáshiteleknél, ugyanakkor a jelenlegi pénzpiaci helyzet nem igazán tesz lehetővé újabb érdemi csökkentést. Ez sajnos igaz az alapkamat érdemi mérséklődése ellenére is.

 

Az új folyósítású támogatott kölcsönökre érdemi hatása lehet az alapkamat alakulásának. A kamatmentes Babavárónál és a fix, legfeljebb 3%-os kamatozású CSOK Plusznál sem mindegy az alapkamat nagysága. De az fontos, hogy ez a hatás csak akkor lenne lényeges, ha megsértenék a jogszabályt és büntetést kellene fizetni a támogatásokra. A Babaváró esetében a büntetés a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értéke. A CSOK Plusz esetében pedig a kapott kamattámogatásra még a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékének megfelelő büntetést kell fizetni.

A Babaváró után rendezendő büntetést a jogszabály feltételek megsértésekor érvényes alapkamat alapján számolják ki. A CSOK Plusz esetében pedig még nem tudni pontosan, hogy mikori alapkamat fog számítani. Ha nem sérti meg az igénylő a jogszabályi előírásokat, akkor a büntetés egyik támogatásnál sem lesz lényeges, vagyis az alapkamat aktuális változása sem lesz fontos.

 

A megtakarítással rendelkezők számára sem jelent jót az alapkamat csökkentése. A legkedvezőbb betéti kamatok sok esetben ugyanis az alapkamat nagyságához vannak kötve. Ezen betétek kamatai az alapkamat módosításával azonnal csökkennek.

Érdemes a lekötéssel rendelkezőknek ellenőrizniük, hogy megtakarításuk kamata hogyan alakul. Azoknak pedig akik lekötést terveznek ezt a tényt figyelembe kell venniük a konstrukció kiválasztásánál, mert az alapkamat jövőbeni csökkentése a megtakarításuk hozamának csökkenését vonja maga után.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...