Mire kell figyelni bankkártyahasználatkor?

  2022. április 22.

Ma már el sem tudjuk képzelni életünket bankkártya nélkül. Egyre többen használják a bankkártyát első számú fizetési eszközként. A bankkártya előnye egyben hátrány is lehet, mivel mindig rendelkezésére áll a rajta levő pénz, vásárlásra ösztönözheti. Nagyban megkönnyíti mindennapjainkat, de nem árt, ha óvatosan bánunk vele. Sajnos az elmúlt években megnőtt a bankkártyás visszaélések száma. Gyakran előfordul, hogy a csalók népszerű szolgáltatók, nagynevű cégek nevében küldenek e-mailt vagy tesznek fel online hirdetéseket, ahol egy általuk kreált webes felületre irányítják a fogyasztót. Ezek az oldalak megszólalásig olyanok, mint az ismert szolgáltatók online felületei. Fontos, hogy a szolgáltatók sohasem kérik, hogy bankkártya adatait vagy felhasználónevét és jelszavát e-mailben, SMS-ben vagy levélben elküldje el nekik. Nézzük meg, hogy mire kell figyelni bankkártyahasználatkor!


Mire kell figyelni bankkártyahasználatkor?

  • Kártyaadatait ne mentse el a neten, mindig csak megbízható szolgáltató oldaláról vásároljon, és használjon több szintű azonosítást.
  • PIN-kódját tartsa titokban mindenki előtt. Ha megváltoztatja, semmiképpen se válasszon a személyéhez kapcsolódó azonosító számokat.
  • A mobilbank nagyon hasznos szolgáltatás, hiszen segítségével azonnal értesítés kap a banktól az adott kártyatranzakciókról. Ha gyanús tranzakciót észlel, azonnal jelezheti a bankja felé.
  • Mindig tartsa szem előtt bankkártyáját, ne engedje, hogy fizetéskor kikerüljön a látóköréből.
  • Nyilvános helyen soha ne hagyja bankkártyáját őrizetlenül. Vásárláskor és pénzkivételkor őrizze meg a bizonylatot, és vesse össze otthon a havi bankszámlakivonattal.
  • Ha a neten fizet bankkártyával, figyeljen arra, hogy titkosított oldal legyen a fizetőoldal.
  • Ha az ATM-ből történő készpénzfelvétel során probléma merül fel, rögtön vegye fel a kapcsolatot az ATM-et üzemeltető pénzintézettel.
  • Érdemes napi limitet beállítani kártyáján, az esetleges visszaélések miatt.
  • Amennyiben több bankkártyával rendelkezik, csak azt a bankkártyát tartsa magánál, amelyet a mindennapokban használ.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...