Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

  2020. október 01.

Az évek során egyre jobban megnőtt az igény a fogyasztási hitelek, azon belül is a személyi kölcsönök iránt. Ezért az MNB a három éve indult Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek sikerére alapozva a személyi kölcsönök piacán is egy minősítési keretrendszer bevezetése mellett döntött. 2021 januárjától új programot indít Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) néven. Ekkortól kezdve az MNB egy online hitelkalkulátorral is támogatja a fogyasztókat a számukra legmegfelelőbb minősített termék kiválasztásában.

 

A minősített fogyasztóbarát személyi hitel (MSZH) minősítést olyan kölcsönök kaphatják meg, amelyek szabad felhasználásra és hitelkiváltási célra egyaránt felhasználhatóak, és legkésőbb 2021. július 1-től teljeskörű online hitelfelvétel keretében is elérhetőek minden ügyfél számára. A hitelintézeteknek saját ügyfeleik számára legkésőbb 2021 áprilisától biztosítaniuk kell az ilyen hiteleknél a teljeskörű online ügyintézést.

Az MSZH minősítés célja, hogy a hitelfelvevők széles köre által elérhető, könnyen érthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető személyi hitelek kerüljenek forgalomba. A fogyasztóbarát koncepció fő szempontjai a hitelfelvételi folyamat és a törlesztőrészletek kiszámíthatósága, a minősített ajánlatok egyszerű összehasonlíthatósága, ezen keresztül a piaci verseny erősítése és a kamatfelárak mérséklése.

 

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel - Főbb szempontok:

 • A termék szabad felhasználásra és/vagy már meglévő hitel kiváltására igényelhető.
 • A kölcsön maximálisan 7 év futamidőre nyújtható.
 • 500 ezer Ft hitelösszegig 15, 500 ezer Ft hitelösszeg felett 10 százalékpontban kerül meghatározásra a hitelnyújtók által választott referenciakamat – mely jellemzően az állampapírok vagy a bankok közötti kamatcsere-ügyletek hozama – felett alkalmazható kamatfelár maximuma.
 • Egységes, könnyen átlátható, a jogszabályi maximumoknál kedvezőbb díjstruktúra kerül alkalmazásra (például az előtörlesztési díj tekintetében).
 • A kapcsolódó határidők – folyósítási határidő, előtörlesztés elszámolásának határideje – maximálásra kerülnek.
 • A folyósítási határidő a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap, teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanap.
 • A pénzügyi tudatosság növelése érdekében kötelező az egységes szerkezetű és tartalmú figyelemfelhívás és tájékoztatás.
 • 2021. áprilistól a már meglévő ügyfeleknek, 2021. júliustól minden ügyfélnek teljeskörű online hitelfelvétel keretében is elérhetők lesznek a termékek.
 • Kizárólag olyan törlesztés megengedett, melynek során egyenlőek a havi törlesztőrészletek (annuitásos törlesztés).
 • Kizárólag a futamidő végéig rögzített, fix kamat alkalmazható.
 • A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75%-a, teljeskörű online hitelfelvétel esetén folyósítási díj nem számítható fel. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5%-át, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...